13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAtacatorul de la ziarul Capital Gazette achiziționase arma legal

Atacatorul de la ziarul Capital Gazette achiziționase arma legal

Atacatorul din Annapolis (Maryland), care a ucis joi cinci persoane în redacţia ziarului Capital Gazette, achiziţonase puşca cu aer comprimat de calibrul 12 – folosită în atac – în condiţii legale acum un an, a anunţat Timothy Altomare, şeful poliţiei din comitatul Anne Arundel (statul Maryland), într-o conferinţă de presă vineri, menţionând că suspectul refuză să coopereze cu autorităţile, potrivit dpa.

Timothy Altomare a recunoscut că poliţia a recurs la tehnologia de recunoaştere facială pentru identificarea atacatorului.

El voia “să ucidă cât mai multe persoane posibil”, potrivit poliţiei, probabil din cauza ranchiunei dezvoltate în timp împotriva acestui ziar, notează AFP.

Suspectul a fost menţinut în arest preventiv vineri dimineaţă după audierea sa oficială în care a fost inculpat.

Timothy Altomare a refuzat să confirme numele suspectului, dar acesta a fost identificat prin documente de identitate de justiţie ca fiind Jarrod Ramos, 38 de ani, conform AFP. El a fost inculpat pentru cinci capete de acuzare de omor cu premeditare.

Acest individ, care avea o relaţie conflictuală cu ziarul pe care îl atacase, fără rezultate, pentru calomnie, a pătruns joi după-amiază în redacţie cu intenţia de a “ucide cât mai multe persoane posibil”, a subliniat şeful poliţiei locale.

El a comis “un atac organizat, cu blocarea unei uşi de ieşire”, a detaliat procurorul general Wes Adams, adăugând că suspectul “utilizase o abordare tactică pentru a vâna şi ucide victimele inocente”.

Un poliţist fusese la Jarrod Ramos în mai 2013 în urma unor ameninţări proferate pe internet împotriva Capital Gazette. Responsabilii publicaţiei preferaseră atunci să nu angajeze urmăriri penale “din teama că ar putea agrava o situaţie deja incendiară”.

Patru dintre victime au murit pe loc joi seara, iar a cincea a decedat la spital. Atacul s-a soldat şi cu doi răniţi uşor.

Persoanele decedate sunt patru jurnalişti şi o angajată la Departamentul de marketing.

Preşedintele american Donald Trump a denunţat vineri un eveniment “oribil”. “Jurnaliştii, ca toţi americanii, ar trebui să-şi poată exercita meseria fără teama de a fi victime ale unor atacuri violente”, a declarat el.

Câteva minute după anunţarea tirurilor de joi, el postase pe Twitter un mesaj prin care îşi oferea “gândurile şi rugăciunile” persoanelor ucise şi familiilor acestora.

Jurnaliştii de la Capital Gazette au decis joi seara să publice vineri o ediţie a ziarului în care au adus un omagiu colegilor lor ucişi.

Capital, care face parte din grupul de presă Capital Gazette, este un mic ziar fondat în 1727. Redacţia sa era formată din şase reporteri, doi fotografi şi cinci secretari de redacţie. Sediul său este protejat printr-o uşă închisă în permanenţă, a explicat pentru AFP unul dintre jurnalişti.

Locuitorii din Annapolis au venit să aducă un omagiu victimelor în timpul nopţii de joi spre vineri, depunând buchete de flori în faţa sediului redacţiei. Ziarul face parte din viaţa cotidiană a localnicilor, care îi cunoşteau bine, adeseori personal, pe reporterii săi. O slujbă religioasă urma să fie organizată vineri seara.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă