Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Atacatorul cu furgoneta de la Londra îi viza pe Jeremy Corbyn și Sadiq Khan

Darren Osborne, judecat pentru că, în iunie 2017, a intrat cu furgoneta în credincioşii aflaţi în faţa unei moschei din nordul Londrei, a susținut la proces că a vrut să-i ucidă pe liderul laburist Jeremy Corbyn şi pe primarul Londrei, Sadiq Khan.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 31.01.2018 - 07:50

Bărbatul a spus că, iniţial, a încercat să atace un marş în favoarea palestinienilor organizat pe străzile capitalei britanice şi "să lovească" un număr cât mai mare de persoane.

Întrebat de procuror dacă a intenţionat să îl ucidă pe Jeremy Corbyn, care a fost aşteptat la manifestaţie, dar nu a luat parte la aceasta, Darren Osborne a răspuns afirmativ. "Aşa s-ar fi dus un terorist de pe străzile noastre", a declarat el. "Iar dacă Sadiq Khan ar fi fost acolo, ar fi fost şi mai bine. Ca şi cum aş fi câştigat la loterie", a mai spus acuzatul.

Atacatorul, în vârstă de 48 de ani şi tatăl a patru copii, a fost împiedicat să ajungă la manifestaţie pentru că accesul rutier era blocat. La puţin timp după miezul nopţii de 18 spre 19 iunie, camioneta sa a lovit un grup de persoane aflate în apropiere de moscheea din zona Finsbury Park care îi acordau ajutor lui Makram Ali, un bărbat în vârstă de 51 de ani care se simţea rău. Acesta din urmă a murit în atac, iar alte 11 persoane au fost rănite.

Atacul a avut loc într-un climat de nervozitate extremă în Marea Britanie, cu trei atentate în trei luni, la Londra şi Manchester, făcând 35 de morţi şi revendicate de gruparea jihadistă Daesh. Partenera sa, cu care trăia la Cardiff, în Ţara Galilor, l-a descris ca fiind un "depresiv", "alcoolic" "obsedat de musulmani în săptămânile dinaintea incidentului".

Darren Osborne, care a pledat nevinovat, a negat marţi că ar fi autorul atacului şi a explicat că era doar pasager în camioneta condusă de un bărbat prezentat ca un complice şi pe care l-a numit Dave. Iniţial, acuzatul a spus că nu va face declaraţii. El a motivat că şi-a schimbat părerea "pentru a spune adevărul". Procesul său urmează să se încheie vineri.

Comentarii

loading...