5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAtac terorist de la Viena: Ucigașul fusese condamnat pentru susținerea Isis, 14...

Atac terorist de la Viena: Ucigașul fusese condamnat pentru susținerea Isis, 14 arestări

 
Un om înarmat împușcat de polițiști la Viena după un atac furibund care a ucis patru persoane a fost identificat în marți dimineață drept un simpatizant al Statului Islamic care fusese condamnat pentru apartenența la un grup terorist.
 
Kujtim Fejzulai, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la 22 de luni de închisoare în aprilie 2019 pentru încercarea de a călători în Siria pentru a se alătura Isis, dar a fost eliberat în decembrie anul trecut, în conformitate cu legea minorilor.
 
„A fost echipat cu o centură falsă explozivă, o pușcă automată, o armă de mână și o macetă pentru a comite acest atac respingător asupra cetățenilor nevinovați”, a declarat Karl Nehammer, ministrul austriac de interne.
 

FOTO : Oamenii fug în centrul Vienei în timpul atacului de luni seară

 
Poliția a arestat două persoane lângă Viena în această dimineață într-o vânătoare de oameni la nivel național pentru complicii lui Fejzulai. Rămâne neclar dacă atacul a fost comis de mai mult de un om înarmat.
 
Patru oameni au fost uciși și mai mult de 20 de răniți grav într-un atac armat din centrul capitalei Austriei luni noaptea. Atacul a acoperit șase scene de crimă și pus mulțimea pe fugă pentru siguranța lor. Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat că un om armat într-un trening alb împușcă un bărbat de mai multe ori de la distanță cu o armă automată, înainte de a se întoarce 20 de secunde mai târziu pentru a-l ucide cu o armă de mână.
 
Gerhard Pürstl, șeful poliției din Viena, a declarat că Fejzulai a fost „neutralizat” la ora locală 20.09, la nouă minute după începerea atacului și că șapte polițiști și-au tras armele.
 
Martorii au descris bărbați care trăgeau în mulțimi în barurile din jurul Schwedenplatz, pe canalul Dunării, cu puști automate. Exact când mulți oameni au profitat de luni seară înainte de a fi introdusă o carantină la nivel național pentru a reduce răspândirea Covid-19.
 
Sebastian Kurz, cancelarul austriac, condamnă atacul
Sebastian Kurz, cancelarul austriac, a declarat că un bărbat în vârstă, o femeie în vârstă, un tânăr trecător și o chelneriță au fost uciși în ceea ce el a descris drept „crimă cu sânge rece”. El a spus că un total de 14 persoane au fost rănite, inclusiv un ofițer de poliție care l-a „confruntat cu curaj” pe atacator.
 
“Unii dintre ei încă se luptă pentru viața lor”, a spus Kurz într-o declarație. Serviciul spitalicesc din Viena a spus că șapte persoane sunt în pericol pentru a-și pierde viața, a raportat agenția austriacă de știri APA.
 
„Adesea vedem Austria ca o insulă a binecuvântaților, în care se vede violența și teroarea doar din rapoartele din țările străine”, a spus Kurz. „Dar adevărul trist este că, deși suntem norocoși să trăim într-o țară practic foarte sigură, lumea noastră este altceva decât sigură.
 
„Nu vom fi intimidați de teroriști, ne vom apăra cu toată puterea valorile noastre de bază, modul de viață și democrația, îi vom vâna pe autorii, pe oamenii din spatele lor și simpatizanții lor și îi vom aduce în fața justiției.
 
„Dar, în același timp, nu vom cădea într-o capcană. Inamicul nostru, extremismul islamic, nu vrea doar să provoace moarte și suferință, ci și să ne dividă societatea și nu vom permite acest lucru.
 
„Cu toții trebuie să fim conștienți că aceasta nu este o luptă între creștini și musulmani sau între austrieci și migranți. Nu, aceasta este o luptă între mulți oameni care cred în pace și puținii care vor război. Este o luptă între civilizație și barbarie și vom purta această luptă cu toată hotărârea noastră. ”
 
Corpul lui Fejzulai a rămas în fața bisericii St Rupert câteva ore, în timp ce echipele de eliminare a bombelor au examinat ceea ce s-a dovedit a fi o centură falsă de sinucidere. Ziarul german Bild a raportat că acesta a promis loialitate față de Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, liderul Isis, și a anunțat că va efectua un atac asupra Instagram.
 
Atacul a început când primele focuri au fost trase direct în afara sinagogii principale a Vienei, pe Seitenstettengasse, o alee îngustă pietruită, la câteva străzi de vechea casă a lui Mozart. Barurile erau pline de băutori care profitau de ultimele ore de libertate înainte de începerea carantinei.
 
Schlomo Hofmeister, un rabin care locuiește într-un apartament chiar deasupra sinagogii, a declarat pentru Kurier, un ziar vienez, că a văzut un om deschizând focul asupra oamenilor adunați într-o grădină de bere înainte de a se deplasa spre vest în direcția pieței Hoher Markt.
 
Următoarea oră a fost caracterizată de haos, precum și de vărsare de sânge, pe măsură ce poliția a căutat complici. Pe măsură ce zvonurile neîntemeiate se învârteau că ostatici au fost luați în hotelul Hilton și că ar fi avut loc o sinucidere cu bombe în altă parte, poliția a trimis fiecare ofițer pe care l-ar fi putut convoca la cel puțin șase scene de crime.
 
De la ferestrele cu vedere spre Schwedenplatz, o amplă esplanadă de lângă canalul Dunării, martorii au filmat cu telefoanele lor imagini despre o luptă cu armele în fugă, strigăte, și clipuri care arătau câțiva atacatori pulverizând gloanțe.
 
Mai mulți martori au raportat că au auzit o explozie în jurul orei 21.15. Unul a declarat pentru Ziarul Der Standard, unul dintre ziarele naționale din Austria, că au auzit un zgomot puternic în timp ce tramvaiul lor se oprea în Schwedenplatz.
 
„Un număr imens de oameni fugeau în toate direcțiile și țipau”, au spus martori. „Apoi a mai existat o lovitură. Copiii din tramvai au început să țipe și ne-am întins pe podea. Apoi au mai fost încă patru focuri și tramvaiul a mers mai departe. ”
 
Alții au spus că numărul total de focuri aruncate a fost între 30 și 50.

Pe măsură ce severitatea situației a devenit clară, armata austriacă a mobilizat Jagdkommando, o unitate de forță specială de elită cu sediul la 30 de mile sud de capitală, de obicei utilizată pentru a vâna teroriști și a elibera ostatici în teatrele de război precum Mali și Afganistan.
 
Angela Merkel, cancelarul german, a declarat:

 

„Noi, nemții, suntem alături de prietenii noștri austrieci cu simpatie și solidaritate. Lupta împotriva terorii islamiste este lupta noastră comună ”.

 

Germania a intensificat controalele la frontiera sa cu Austria în urma împușcăturilor ca „prioritate tactică”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției federale germane.
 
Boris Johnson și-a exprimat solidaritatea după atacul mortal, cu un tweet că este „profund șocat de teribilele atacuri de la Viena din această seară”.

 
„Gândurile Regatului Unit sunt cu poporul Austriei – suntem uniți cu voi împotriva terorii”, a scris prim-ministrul britanic.

 
Președintele Trump a scris pe Twitter că rugăciunile sale au fost cu toți austriecii. „Aceste atacuri rele împotriva oamenilor nevinovați trebuie să înceteze. SUA sunt alături de Austria, Franța și toată Europa în lupta împotriva teroriștilor, inclusiv a teroriștilor islamici radicali ”, a spus el.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă