19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAtac armat la Strasbourg: Operaţiune de amploare pentru capturarea suspectului

Atac armat la Strasbourg: Operaţiune de amploare pentru capturarea suspectului

Procurorii francezi au anunţat că tratează incidentul drept un act de terorism. Suspectul se afla pe o listă cu persoanele care prezintă risc pentru securitatea publică, dar avea de asemenea un istoric legat de infracţiuni fără caracter terorist.

Treisprezece persoane au fost rănite – printre care opt se află în stare gravă – de către atacator, care a tras primul foc de armă la ora locală 19:50 (18:50 GMT). Membri ai unei patrule antitero au tras în direcţia atacatorului, dar acesta a reuşit să scape.

Ulterior, bărbatul a fost implicat în schimburi de focuri cu forţele de ordine de încă două ori în interval de puţin peste o oră. Aproximativ 350 de membri ai forţelor speciale de poliţie şi ai armatei, susţinuţi de două elicoptere, participă la căutarea autorului atacului.

Printre persoanele decedate în atacul armat comis marţi seară la Strasbourg se afla şi un turist thailandez, a anunţat miercuri un oficial guvernamental thailandez, transmite dpa.

Anupong Suebsamarn (45 de ani) se afla în vacanţă în Franţa împreună cu soţia sa, sosind chiar marţi la Strasbourg, a precizat Busadee Santipitaks, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe thailandez. Soţia lui Anupong Suebsamarn a supravieţuit atacului şi în prezent se află în grija autorităţilor din Strasbourg, a adăugat reprezentanta diplomaţiei thailandeze.

Târgul de Crăciun de la Strasbourg, unul dintre cele mai cunoscute din Franţa, este organizat în centrul oraşului, care este situat foarte aproape de frontiera cu Germania.

Primarul oraşului Strasbourg, Roland Reis, a declarat pentru postul BFMTV că nu ştie cum a reuşit atacatorul să intre în interiorul târgului ”în pofida tuturor măsurilor de securitate”. El a decretat miercuri drept zi de doliu în Strasbourg şi a anunţat închiderea în această zi a târgului de Crăciun şi anularea tuturor manifestărilor artistice programate pentru miercuri.

Poliţia a avertizat populaţia prezentă în centru să se deplaseze către zona de nord a oraşului şi să evite partea de sud şi zona Neudorf, unde se desfăşoară operaţiunea de căutare a suspectului.

Imaginile difuzate de posturile de televiziune arată o amplă desfăşurare a forţelor poliţiei în zona Neudorf, mai multe străzi fiind blocate de vehicule ale armatei.

După o reuniune de urgenţă cu autorităţile locale din Strasbourg, ministrul de interne francez Christophe Castaner a anunţat că guvernul ridică nivelul de alertă antiteroristă şi suplimentează controalele la frontieră.

În primele ore de după atac, poliţia germană a oprit şi verificat automobilele la trecerea frontierei către Franţa, în apropierea oraşului Kehl.

Castaner a precizat că la toate târgurile de Crăciun organizate în Franţa vor fi efectuate controale de securitate, pentru a se evita atacuri similare celui de la Strasbourg.

Atacul de la Strasbourg este al treilea incident mortal din Franţa din acest an considerat în mod oficial drept act terorist. În luna mai, un francez născut în Cecenia a ucis un bărbat şi a rănit alte cinci persoane cu un cuţit în apropierea Operei din Paris.

Două luni mai târziu, un infractor mărunt devenit terorist islamist a ucis patru persoane, printre care un jandarm care se oferise în schimbul eliberării unui ostatic civil, într-o serie de atacuri în oraşele Carcassonne şi Trebes.

Peste 230 de persoane au fost omorâte în atacuri teroriste în Franţa în 2015 şi 2016, majoritatea fiind revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă