Oamenii lui Putin, cartea autoarei britanice, Catherine Belton/AMAZON

ASCENSIUNEA LUI PUTIN Miliardarii ruși intentează procese cu privire la o carte despre acesta

Patru miliardari ruși și gigantul energetic al statului au intentat procese împotriva HarperCollins pentru o carte publicată anul trecut despre ascensiunea lui Vladimir Putin.

Adriana Constantinescu 0 comentarii

01.05.2021 - 23:48


Patru miliardari ruși și gigantul energetic al statului au intentat procese împotriva HarperCollins pentru o carte publicată anul trecut despre ascensiunea lui Vladimir Putin.

Atacul juridic asupra cărții, Oamenii lui Putin, a venit într-o serie de dosare deschise în instanțele din Londra, toate la câteva săptămâni distanță una de cealaltă, inclusiv de Mikhail Fridman, magnatul bancar, de retail și telecomunicații, și Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.

Procesele de calomnie și protecția datelor este intentat împotriva editorului britanic HarperCollins și a autorului cărții, Catherine Belton, fostă jurnalistă Financial Times. Oamenii lui Putin, lansată în aprilie 2020, detaliază ascensiunea președintelui rus la putere și relația sa cu oligarhii bogați.

Litigiul evidențiază natura mizei scrierii despre oligarhii puternici și rolul avocaților din Londra în apărarea intereselor elitei globale. Casele de avocatură care acționează pentru reclamanți sunt Carter-Ruck, CMS, Harbottle & Lewis și Taylor Wessing.

HarperCollins a descris cartea lui Belton ca fiind o „lucrare autoritară, importantă și conștientă”. „Vom apăra cu fermitate această carte extrem de apreciată și revoluționară și dreptul de a publica despre chestiuni de un considerabil interes public”, a adăugat editorul. Belton nu a avut niciun comentariu separat.

Abramovich, care a intentat prima acțiune, în martie, a spus că „acțiunea sa nu a fost primită ușor” iar cartea conține declarații „false și defăimătoare” despre el. Documentele instanței au arătat că procesul de calomnie al lui Abramovich contestă o afirmație potrivit căreia Putin a ordonat achiziționarea lui Chelsea în 2003, precum și alte acuzații.

Cartea leagă afirmația de miliardarul rus exilat, Serghei Pugachev, care a fost cândva membru al cercului interior al lui Putin înainte de a fi decăzut, fugit din țară și devenit disident. Într-un dosar din 2017, un judecător al Înaltei Curți l-a descris pe Pugachev drept un martor nesigur.

Ceilalți reclamanți, ale căror acțiuni nu au fost raportate anterior, sunt Fridman, partenerul său de afaceri Peter Aven, magnatul imobiliar rus Shalva Chigirinsky și Rosneft, producătorul de petrol controlat de Kremlin. Aven și-a depus cererea în conformitate cu legea privind protecția datelor. Documentele judiciare pentru aceste cauze nu sunt încă disponibile.

Procesele s-au succedat rapid în martie și aprilie, în jurul termenului limită de un an din legislația britanică pentru acțiuni de calomnie.

"Putem confirma că nici domnul Aven, nici domnul Fridman nu aveau cunoștințe prealabile despre celelalte procese la care ați făcut referire", a declarat un purtător de cuvânt al lui Fridman într-o declarație. „Nu au avut niciun contact și nu au coordonat o strategie juridică cu ceilalți reclamanți sau cu avocații lor.

„Cazurile domnului Aven și ale lui Fridman au fost depuse în termenele de prescripție aplicabile și numai după ce pârâții (HarperCollins) au refuzat să discute o serie de acțiuni de remediere sugerate de avocații care acționează pentru domnul Aven și domnul Fridman”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rosneft nu a răspuns unei cereri de comentarii. Chigirinsky nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii prin intermediul avocaților săi.

Jessica Ní Mhainín de la Index on Censorship, un grup care face campanii pentru libera exprimare, a declarat că instanțele din Londra devin locul de alegere pentru acțiuni legale menite să „anuleze jurnalismul critic, nu numai în Marea Britanie, ci și în întreaga lume”.

Ea a adăugat că Marea Britanie adăpostește o industrie globală care profită de astfel de procese împotriva jurnaliștilor și a solicitat introducerea de reforme.

Comentarii