15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalASCENSIUNEA LUI PUTIN Miliardarii ruși intentează procese cu privire la o carte...

ASCENSIUNEA LUI PUTIN Miliardarii ruși intentează procese cu privire la o carte despre acesta

Patru miliardari ruși și gigantul energetic al statului au intentat procese împotriva HarperCollins pentru o carte publicată anul trecut despre ascensiunea lui Vladimir Putin.

Atacul juridic asupra cărții, Oamenii lui Putin, a venit într-o serie de dosare deschise în instanțele din Londra, toate la câteva săptămâni distanță una de cealaltă, inclusiv de Mikhail Fridman, magnatul bancar, de retail și telecomunicații, și Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.

Procesele de calomnie și protecția datelor este intentat împotriva editorului britanic HarperCollins și a autorului cărții, Catherine Belton, fostă jurnalistă Financial Times. Oamenii lui Putin, lansată în aprilie 2020, detaliază ascensiunea președintelui rus la putere și relația sa cu oligarhii bogați.

Litigiul evidențiază natura mizei scrierii despre oligarhii puternici și rolul avocaților din Londra în apărarea intereselor elitei globale. Casele de avocatură care acționează pentru reclamanți sunt Carter-Ruck, CMS, Harbottle & Lewis și Taylor Wessing.

HarperCollins a descris cartea lui Belton ca fiind o „lucrare autoritară, importantă și conștientă”. „Vom apăra cu fermitate această carte extrem de apreciată și revoluționară și dreptul de a publica despre chestiuni de un considerabil interes public”, a adăugat editorul. Belton nu a avut niciun comentariu separat.

Abramovich, care a intentat prima acțiune, în martie, a spus că „acțiunea sa nu a fost primită ușor” iar cartea conține declarații „false și defăimătoare” despre el. Documentele instanței au arătat că procesul de calomnie al lui Abramovich contestă o afirmație potrivit căreia Putin a ordonat achiziționarea lui Chelsea în 2003, precum și alte acuzații.

Cartea leagă afirmația de miliardarul rus exilat, Serghei Pugachev, care a fost cândva membru al cercului interior al lui Putin înainte de a fi decăzut, fugit din țară și devenit disident. Într-un dosar din 2017, un judecător al Înaltei Curți l-a descris pe Pugachev drept un martor nesigur.

Ceilalți reclamanți, ale căror acțiuni nu au fost raportate anterior, sunt Fridman, partenerul său de afaceri Peter Aven, magnatul imobiliar rus Shalva Chigirinsky și Rosneft, producătorul de petrol controlat de Kremlin. Aven și-a depus cererea în conformitate cu legea privind protecția datelor. Documentele judiciare pentru aceste cauze nu sunt încă disponibile.

Procesele s-au succedat rapid în martie și aprilie, în jurul termenului limită de un an din legislația britanică pentru acțiuni de calomnie.

“Putem confirma că nici domnul Aven, nici domnul Fridman nu aveau cunoștințe prealabile despre celelalte procese la care ați făcut referire”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Fridman într-o declarație. „Nu au avut niciun contact și nu au coordonat o strategie juridică cu ceilalți reclamanți sau cu avocații lor.

„Cazurile domnului Aven și ale lui Fridman au fost depuse în termenele de prescripție aplicabile și numai după ce pârâții (HarperCollins) au refuzat să discute o serie de acțiuni de remediere sugerate de avocații care acționează pentru domnul Aven și domnul Fridman”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rosneft nu a răspuns unei cereri de comentarii. Chigirinsky nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii prin intermediul avocaților săi.

Jessica Ní Mhainín de la Index on Censorship, un grup care face campanii pentru libera exprimare, a declarat că instanțele din Londra devin locul de alegere pentru acțiuni legale menite să „anuleze jurnalismul critic, nu numai în Marea Britanie, ci și în întreaga lume”.

Ea a adăugat că Marea Britanie adăpostește o industrie globală care profită de astfel de procese împotriva jurnaliștilor și a solicitat introducerea de reforme.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă