1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalArtista Susan Philipsz a câştigat premiul Turner pe 2010

Artista Susan Philipsz a câştigat premiul Turner pe 2010

Susan Philipsz a primit, luni, premiul Turner – atribuit în fiecare an unui artist britanic contemporan -, pentru o creaţie muzicală care reia tema unui vechi cântec din folclorul scoţian, informează AFP, potrivit Mediafax.

Susan Philipsz, care este originară din Glasgow, dar locuieşte la Berlin, a fost recompensată pentru opera ei intitulată “Lowlands”, după numele comitatelor din sudul Scoţiei. Artista a interpretat un cântec despre un marinar care şi-a pierdut viaţa pe mare, datând din secolul al XVI-lea, în trei versiuni diferite, pe trei poduri de peste râul Clyde din Glasgow.

Câştigătorul premiului Turner a fost anunţat luni seară, la muzeul Tate Britain din Londra. Premiul Turner valorează 25.000 de lire sterline (28.700 de euro), iar ceilalţi trei finalişti au primit fiecare câte 5.000 de lire sterline (5.700 de euro).

Printre ceilalţi finalişti s-au aflat Dexter Dalwood, ale cărui picturi se inspiră din realitatea istorică, artista cu origini spaniole Angela de la Cruz, ale cărei picturi şi sculpturi sunt imense, monocrome şi torsionate, şi The Otolith Group – Anjalika Sagar, în vârstă de 42 de ani, şi Kodwo Eshun, în vârstă de 44 de ani -, specializat în mai multe discipline artistice, în special în arta video.

Creat în 1984, premiul Turner poate fi atribuit oricărui artist cu vârsta sub 50 de ani care lucrează în Marea Britanie. Renumit pentru faptul că recompensează nonconformismul, trofeul a mai fost atribuit unor artişti care au devenit între timp adevărate legende ale artei contemporane mondiale, precum Antony Gormley, Damien Hirst şi Anish Kapoor.

Premiul Turner pe 2009 a fost decernat artistului britanic Richard Wright.

Cele mai citite

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...

Economia României, în ușoară creștere

Economia României a urcat, în primele nouă luni ale anului în curs, cu 1,4% pe seria brută şi cu 2,2% pe seria ajustată sezonier,...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă