9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalArta negocierii lui Trump vs manipularea lui Kim

Arta negocierii lui Trump vs manipularea lui Kim

Summitul început miercuri seara într-o atmosferă destinsă s-a terminat a doua zi în „coadă de pește“ și cei doi lideri au anulat chiar și dejunul comun. Important este că dialogul va continua și Coreea de Sud și-a oferit ajutorul, însă mesajul SUA este clar – fără denuclearizare din partea Phenianului nu se pune problema ridicării sancțiunilor.

Noua întâlnire Trump-Kim era deja o victorie simbolică pentru liderul nord-coreean care se aștepta să obțină noi concesii din partea SUA, fără să dea înapoi în problema denuclearizării. Dar mai ales răspundea mizelor propagandei interne.

În spatele pompoaselor declarații, scopurile lui Kim sunt mai prozaice, sub presiunea elitelor și a generalilor de la Phenian. „Coreea de Nord caută înainte de toate concesii economice. În acest regim, toată lumea vrea bani. Kim trebuie să vină cu ceva tangibil pentru a satisface militarii“, consideră Mason Richey, profesor la Hankuk University of Foreign Studies din Seul.

Acest nou tête-à-tête cu omul cel mai puternic al planetei suna ca o victorie pentru cel mai izolat regim care primea o nouă recunoaștere spectaculoasă sub flashurile media din lumea întreagă, după cea de la Singapore. Numai că, așa cum declara Daniel Davis, expert la think tank-ul american Defense Priorities, „Kim a cerut mult și s-a dovedit prea gurmand“.

„Nord-coreenii voiau ridicarea completă a sancțiunilor, ceea ce nu putem face“, a declarat Donald Trump într-o scurtă conferință de presă înainte de a părăsi Vietnamul. Replica lui Kim Jong-un nu s-a auzit la Hanoi decât câteva ore după decolarea Air Force One, avionul prezidențial american, când liderul nord-coreean l-a delegat pe ministrul său de Externe pentru a demonta acuzațiile lui Trump.

În cadrul unei rare conferințe de presă convocată intempestiv în plină noapte la hotelul Melia, Ri Yong-ho a respins responsabilitatea eșecului negocierilor privind dosarul nuclear. „Nu, Phenianul nu a cerut ridicarea ansamblului sancțiunilor ONU“, a precizat ministrul nord-coreean de Externe, contrar a ceea ce afirmase Trump câteva ore mai devreme.

Surse diplomatice susțin că fiecare a rămas pe poziție, antrenând negocierile în impas. Phenianul a cerut ridicarea majorității sancțiunilor (cinci din cele 11 rezoluții ale Consiliului de Securitate), puse în acțiune ca ripostă la politica balistică a Coreii de Nord în 2016 și 2017. În schimb, Kim oferea închiderea parțială a sitului său istoric de producție a plutoniului și uraniului îmbogățit, Yongbyon. Propunere considerată insuficientă de către Administrația Trump, care a vizat alte situri secrete, cunoscute datorită serviciilor sale de informații. Când Trump a declarat că le cunoaște și a cerut închiderea lor, Kim a fost surprins și reținut. Atunci a devenit clar că nu era sincer pregătit pentru denuclearizare.

Președintele american a considerat imposibilă ridicarea sancțiunilor onusiene fără să obțină în prealabil o dezmembrare tangibilă a arsenalului Coreii de Nord. Dialogul surzilor s-a reluat, experții estimând că Yongbyon nu este decât partea vizibilă a programului interzis. De asemenea, în cadrul negocierilor, Trump a cerut ca „armele să fie pe masă“, evocând stocul nord-coreean déjà constituit de bombe nucleare și de rachete intercontinentale (ICBM), susceptibile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite.

Experții au explicat însă că este imposibil să smulgi regimului Kim o listă a siturilor sensibile sau o foaie de drum pentru denuclearizare. „Nordul urmează metoda sa obișnuită pentru încetinirea procesului adoptând tactica salamului – tăierea negocierilor în rondele multiple“.

 

Disidență

În contextul marcat de eșecul, joia trecută, a summitului de la Hanoi între Trump și Kim, Cheollima Civic Defense, o organizație considerată misterioasă, cu declarații foarte rare, a anunțat la 1 martie crearea unui guvern nord-coreean în exil, cu ambiția de a înlătura puterea de la Phenian.

Într-un comunicat în coreeană și în engleză publicat pe site-ul său Internet, Cheollima Civic Defense a precizat că „guvernul provizoriu“ va fi „singurul reprezentant legitim al poporului coreean din Nord“ sub numele de Joseonul liber.   

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă