Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nave de război americane sporesc operațiunile vizând libertatea navigației în apropierea recifurilor unde Beijingul a instalat baze militare

Armele Beijingului în Marea Chinei de Sud

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a participat la reuniunea ministerială de la Bangkok a Asociației națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) privind securitatea regională, unde a prezentat strategia SUA pentru contracararea influenței Chinei în Asia.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2019 - 10:06

Întrevederea tête-à-tête cu omologul său chinez, Wang Yi, a avut loc pe fondul confruntării tensionate dintre cele două mari puteri rivale, dincolo de disputa comercială. La Bangkok, la conferința de presă comună, Mike Pompeo și Wang Yi s-au felicitat la unison pentru schimbul „aprofundat“ și au lăsat de înțeles că vor să calmeze jocul. Cu toate că, în ajun, într-un mesaj prea puțin voalat adresat SUA, șeful diplomației chineze a avertizat „țările care nu aparțin regiunii“, estimând că ele nu trebuie să inducă „neîncrederea între China și membrii ASEAN (Indonezia, Malaesia, Singapore, Thailanda, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Birmania și Cambodgia), subliniind că „Beijingul va continua să considere ASEAN o prioritate în vecinătatea sa“.
Mike Pompeo a adresat și un avertisment ministrului chinez legat de Hong Kong, care traversează cea mai gravă criză din istoria sa recentă, cu manifestații uriașe pro-democrație contra guvernului local pro-Beijing.  Pompeo a reiterat și strategia americană pentru o regiune „indo-pacifică liberă și deschisă“, unde Administrația Trump se vrea „mai prezentă“.
În această lună China și-a accentuat presiunea asupra Mării Chinei de Sud, procedând la teste cu rachete, incluzând redutabilul „transportor ucigaș“ DF-21D, teste considerate un exemplu de forță și un avertisment ce reprezintă o etapă majoră în campania sa lentă, dar perseverentă, de a face din această mare un „lac chinez“. A fost primul test cunoscut al DF-21D deasupra mării, racheta fiind special concepută pentru atacarea port-avioanelor și fiind aproape imposibil de parat, pentru că ajunge vertical asupra țintei și este manevrabilă și în faza terminală. Printre alte rachete testate deasupra Mării Chinei de Sud s-a aflat și DF-26, cu o autonomie ce poate merge până la 5.000 km, putând purta o încărcătură nucleară sau convențională. DF-26 este cunoscută sub numele de „Guam-Express“, din cauza capacității de a ataca insula Guam, unde SUA dispun de o bază militară importantă pentru protejarea nordului și vestului Oceanului Pacific.

 

Noi rachete americane în Asia

Noul șef al Pentagonului, Mark Esper, care a început un turneu în țări din Asia, a declarat că SUA vor desfășurarea rapidă de noi rachete în această regiune. Testele au avertizat Statele Unite în special asupra faptului că navele lor de război și grupările tactice de aeronave sunt vulnerabile când traversează Marea Chinei de Sud sau când vin în ajutorul aliaților amenințați în apele revendicate de Beijing. Testele au dezvăluit și țărilor din regiune, care contează pe puterea Washingtonului de a menține pacea, că amenințarea unei intervenții americane nu este pe deplin credibilă. Țările asiatice care au diferende teritoriale și maritime cu Beijingul, care regrupează majoritatea vecinilor Chinei, caută dincolo de Washington soluții pentru a se apăra și au legat alianțe cu puteri regionale medii, precum Japonia, Australia și India.

În condițiile în care Administrația Tump a retras SUA din tratatul FNI, în martie anul trecut, țara este liberă să dezvolte și să amplaseze în zonă aceleași tipuri de rachete ca ale Beijingului, estimându-se că asta va restabili echilibrul militar în Extremul Orient și în Asia de Sud-Est, în situația în care China știe că navele sale de război sunt la fel de vulnerabile ca ale opozanților săi.

 

 

Comentarii