24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalArmata SUA va fi gata cu planuri de urgență pentru vizita lui...

Armata SUA va fi gata cu planuri de urgență pentru vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Armata SUA elaborează planuri de urgență pentru eventualitatea vizitei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, în contextul avertismentelor Chinei, afirmă oficiali de la Washington.

Armata americană va intensifica mobilizările de trupe şi capabilităţi militare în zona Indo-Pacifică, în cadrul unui plan de urgenţă aflat în curs de a fi elaborat de către Departamentul Apărării.

Serviciile secrete americane nu cred că armata chineză va încerca să doboare avionul preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, dar Pentagonul va crea oricum un dispozitiv special, la sol, maritim şi aerian, pentru furnizarea de protecţie suplimentară, afirmă oficiali americani citaţi de agenţia The Associated Press, confirmă antena3.ro.

Întrebat despre planurile militare, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, a declarat: „Dacă va fi luată o decizie de către preşedintele Nancy Pelosi sau de oricine altcineva pentru o deplasare şi dacă este solicitată susţinere aeriană, vom face tot ce este necesar pentru a asigura o derulare în siguranţă a vizitei. Este tot ce pot spune”.

Câteva planuri de urgență pentru vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan vor fi gata pe fondul tensiunilor cu administrația Chinei

Săptămâna trecută, preşedintele Joseph Biden a afirmat că armata americană se opune unei vizite la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Administraţia Chinei, suspectată de CIA că se pregăteşte pentru anexarea la un moment dat a Taiwanului. Întrebat despre posibila deplasare, Biden a sugerat că în această vară nu este momentul potrivit. „Armata nu crede că este o idee bună acum”, a afirmat Biden, conform cotidianului The Washington Post, subliniind însă că nu cunoaşte actualul „statut al vizitei”.

Administraţia Chinei a avertizat Statele Unite că va fi nevoită să reacţioneze „puternic” şi „determinat” dacă Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, va efectua o vizită în Taiwan.

Partea chineză a transmis în mai multe rânduri poziţia sa severă în această privinţă. Ne opunem ferm oricărei forme de interacţiune oficială între Statele Unite şi regiunea Taiwan.

O astfel de vizită ar încălca grav principiul politic ”o singură Chină”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

„Dacă Statele Unite insistă să procedeze altfel, China va aplica măsuri puternice şi determinate pentru a-şi garanta suveranitatea şi integritatea teritorială. Statele Unite trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru consecinţele care decurg din această situaţie”, a atras atenţia oficialul chinez.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, intenţionează să se deplaseze cu o delegaţie în Taiwan în august.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Scandal politico – diplomatic cu suspiciuni de spionaj. România interzice intrarea a 14 ziariști de la Russia Today

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a acuzat România că a refuzat să permită intrarea a 14 cetățeni...

Curtea de Apel menține sechestrul pe bunurile primarului Negoiță în ancheta ROSAL

Curtea de Apel București menține sechestrul pe bunurile primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, în ancheta ROSAL. Curtea de Apel București (CAB) a decis să mențină...

USR cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat

USR cere demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), după ce acesta a fost acuzat de plagiat. Cererea a fost anunțată luni, 26 septembrie 2022, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă