13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalArmata azerbaidjană a publicat imagini cu drone armate din Turcia bombardând zeci...

Armata azerbaidjană a publicat imagini cu drone armate din Turcia bombardând zeci de poziții armene

 

Programul de vehicule aeriene fără pilot (UAV) a făcut din Turcia o putere emergentă a dronelor.

Forța militară a devenit un element cheie pentru politica externă a Turciei, Nagorno Karabakh fiind a cincea zonă de conflict în care Turcia se implică cu drone explozibile: Siria, Libia, nordul Irakului, estul mediteranei unde Turcia și Grecia sunt în conflict pe drepturile maritime. 
Unul dintre cei mai mari producători deținuți de stat pentru drone este Turkish Aerospace Industries, a cărui dronă armată, Anka-S a fost folosită în campanie turcă împotriva regimului susținut de Rusia anul acesta.

 

foto: Sumeyye (fiica lui Recep Tayep Erdogan) și Selcuk Bayraktar

  
Ginerele lui Erdogan, inventatorul dronelor
 

Iar o mare parte a flotei folosită de militarii turci din Siria la fel ca și dronele dint Libia și Nagorno Karabkh – sunt invențiile lui Selcuk Bayraktar, un inginer aerospațial care în anul 2016 s-a căsătorit cu fata lui Erdogan, Sumeyye.
Baykar – compania familiei ginerului lui Erdogan, Bayraktar, a vândut primele drone ( un model mic de supraveghere) forțelor armate în 2007, după ce au câștigat o competiție pentru design. Doi ani mai târziu a câștigat o licitație pentru a produce și vinde UAV -ul armat denumit Bayraktar TB2.

 
Dronele au fost folosite împotriva Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din 2017

 

Foto: dronă armată Bayraktar TB2 UAV

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (Pkk), o miliție armată curdă se luptă cu Turcia din 1984.
,,Dronele i-au scos pe PKK din ascunzătorile din munți unde stabiliseră o prezență semnificativă timp de mai mult de 30 de ani.” A declarat pentru Financial Times, Nigar Goksel, directorul unui organism de prevenție a conflictelor din Turcia.
Canada a anunțat că suspendă exportul echipamentelor de vizualizare către Turcia ca urmare a criticilor cu privire la tehnologia folosită de Turcia în Nagorno – Karabakh.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă