Caracatița Hezbollah operează în zona „Triplei frontiere” între Argentina, Brazilia și Paraguay.

Argentina a înghețat averile unei rețele de finanțare a Hezbollah

Departamentul de informații financiare al Argentinei a anchetat Grupul Barakat, o organizație criminală legată de organizația extremistă libaneză Hezbollah, care operează la frontiera de nord și care ar fi implicată în spălare de bani și finanțarea de acte teroriste.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 18.07.2018 - 09:52

Hezbollah, organizație teroristă libaneză susținută și finanțată de Iran, a fost implicată în atentatul din 1992 asupra Ambasadei Israelului la Buenos Aires, soldat cu 29 de morți, și în cel din 1994 contra centrului evreiesc AMIA din Buenos Aires, care a lăsat în urmă 85 de morți și zeci de răniți.

Departamentul a anchetat Grupul Barakat, mai cunoscut sub numele Clanul Barakat, legat de Hezbollah și care operează în zona „Triplei frontiere” între Argentina, Brazilia și Paraguay.  Clanul este condus de Assad Ahmad Barakat.

Ancheta autorităților argentiniene a avut în vizor eventuale acțiuni criminale ale cetățenilor liba­nezi care trăiesc în acest stat latino-american și care ar putea fi implicați în spălare de bani, strângere de fonduri și finanțarea terorismului. În Argentina se află o importantă comunitate de expatriați libanezi și autoritățile americane suspectează organizațiile acestei comunități de obținere de fonduri prin intermediul crimei organizate pentru susținerea organizației teroriste Hezbollah.

Anul acesta, SUA și Argentina au convenit să pună capăt rețelelor care susțin financiar Hezbollah și prin care se spală bani ce finanțează terorismul în întreaga Americă Latină.

În Columbia, o anchetă a poliției, în cooperare cu SUA și Interpol, a permis dezvăluirea operațiunilor Hezbollah pe continentul sud-american.

ESO sau Unitatea 910, brațul operațional extern al Hezbollah, beneficiază de acoperirea unei organizații legale, dar se ocupă cu contrabandă de droguri, spălare de bani și cu recrutarea de agenți.

Ancheta a permis identificarea unor entități comerciale de care se folosește Hezbollah pentru a-și acoperi activitățile teroriste.

Potrivit serviciilor secrete columbiene, 80% din veniturile obținute din aceste activități sunt trimise, prin intermediul băncilor europene, spre Beirut și sunt utilizate pentru susținerea organizației teroriste. Restul de 20% sunt reinvestiți în firme columbiene și panameze.

Ordinele sunt emise de Teheran prin Liban și de acolo spre organizația ESO. Unitatea 910 a fost implicată în  numeroase atacuri și în planificarea de atentate care vizau ținte israeliene, printre care atentatele din Burgas și din Buenos Aires și tentativele din Thailanda și Nigeria. 

Comentarii