7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalApropiatul lui Juncker demisionează din postul de secretar general al Comisiei Europene

Apropiatul lui Juncker demisionează din postul de secretar general al Comisiei Europene

Germanul Martin Selmayr, supranumit şi ‘monstrul’ lui Juncker, datorită colaborării lor strânse a fost promovat de acesta din urmă pe 21 februarie 2018 din postul de şef al cabinetului său în cel de secretar general al executivului comunitar, funcţia cea mai înaltă în structura administrativă a instituţiei europene.

Această promovare rapidă a provocat controverse nu doar legate de respectarea procedurii, ci şi de faptul că Juncker a făcut această numire cu numai un an înainte să-şi încheie mandatul la conducerea executivului comunitar.

Parlamentul European a organizat atunci o dezbatere în urma căreia a adoptat o rezoluţie în care se menţionează că promovarea fulger de către Juncker a şefului său de cabinet în postul strategic de secretar general al executivului comunitar ‘poate fi considerată un act de nepotism la limita legalităţii, şi chiar mai mult’.

În pofida încercărilor de modificare a textului din partea unor eurodeputaţi, rezoluţia nu a cerut însă demiterea lui Martin Selmayr, folosind o formulare ambiguă referitoare la ‘reevaluarea’ procedurii de numire.

Tot atunci, ombudsmanul Emily O’Reilly a avertizat că această numire riscă să submineze încrederea cetăţenilor europeni în executivul comunitar.

Anunţul de acum al demisiei sale survine în timp ce compatrioata lui Selmayr, Ursula von der Leyen, încearcă să obţină postul de preşedinte al Comisiei Europene. Conform unei convenţii nescrise a acestei instituţii, secretarul ei general nu trebuie să provină din aceeaşi ţară cu preşedintele executivului comunitar.

Întrebată dacă Martin Selmayr demisionează, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a răspuns ”da” printr-un mesaj scris, fără să dezvolte subiectul.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă