Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Apple dă în judecată Comisia Europeană

Apple dă în judecată Comisia Europeană pentru amenda de 13 miliarde de euro

Gigantul american nu este de acord cu amenda retroactivă impusă de Comisia Europeană și deschide o acțiune în justiție. CE spune că între 1991 și 2007 Irlanda a luat decizii care au redus în mod artificial obligaţiile fiscale ale Apple pentru o perioadă de peset 20 de ani.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 17.09.2019 - 10:33

Apple deschide marţi o acţiune în justiţie împotriva Comisiei Europene, pentru a contesta decizia acesteia de a-i impune plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro în Irlanda, într-un caz de referinţă în campania UE de a combate eludarea taxelor de către companiile multinaţionale, transmite Reuters.

Producătorul de iPhone-uri urma să trimită o delegaţie formată din şase persoane, în frunte cu directorul financiar Luca Maestri, la o audiere de două zile la Curtea Generală din Luxemburg, a doua cea mai înaltă curte a UE.

În august 2016, Comisia a decis că în perioada 1991-2007, Irlanda a luat decizii care au redus în mod artificial obligaţiile fiscale ale Apple pentru o perioadă de peste două decenii, ceea ce a reprezentat ajutoare de stat ilegale.

Comisarul pentru concurenţă Margrethe Vestager s-a referit la o taxă de 0,005% plătită de principala filială a Apple  din irlanda în 2014, ca exemplu de impozit neobişnuit de mic plătit de companie.

Apple ar urma să argumenteze că nu a făcut nmic greşit, deoarece a respectat legislaţia irlandeză şi americană. Compania s-a folosit de argumente similare într-o postare pe blog, după o decizie UE referitoare la taxe de acum doi ani.

Producătorul iPhone va afirma în instanţă cămajoritatea taxelor sunt datorate în Statele Unite pentru că majoritatea valorii produselor sale, între care designul, proiectarea şi dezvoltarea sunt create acolo.

Irlanda, care a acuzat Comisia că îşi depăşeşte atribuţiile şi încalcă suveranitatea naţională, contestă la rândul ei decizia UE.

Regimul fiscal irlandez este o atracţie importantă pentru companiile multinaţionale, unde lucrează circa 10% din forţa de muncă a ţării.

Luxembourgul susţine Irlanda, în timp ce Polonia susţine Comisia.

Vestager a investigat şi facilităţile fiscale acordate de Olanda companiei Starbucks, de Luxembourg

companiilor Amazon, Fiat şi Engie, precum şi o schemă fiscală din Marea Britanie destinată multinaţionalelor.

Campania Comisiei Europene de combatere a eludării fiscului a promit o lovitură în februarie, când Curtea Generală i-a respins o decizie împotriva facilităţilor fiscale acordate de Belgia companiilor BP, BASF şi altor peste 30 de companii multinaţionale, apreciind că nu a fost vorba despre un schemă de ajutor de stat.

Cu toate acestea, Comisia a relansat luni acest caz.

Comentarii

loading...