0 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInternaționalAnkara acuzată că pregătește scena pentru o ,,altă Sirie” în Nagorno Karabakh

Ankara acuzată că pregătește scena pentru o ,,altă Sirie” în Nagorno Karabakh

Armen Sarkissian, președintele Armeniei, într-un interviu transmis mass-media, vineri, 9 octombrie 2020, a declarat că suportul militar și diplomatic al Turciei pentru Azerbaijan în conflictul cu Armeni, a îndepărtat Moscova de la rolul său de echilibru între cele două părți.

 

El a făcut apel la Rusia, America și Nato să suprime Ankara, catalogând-o drept ,,agresorul regiunii”. Acesta a mai adăugat că dacă Ankara nu este oprită la timp atunci toți vor fi loviți și că ,,imediat ce Turcia este scoasă din ecuație, Armenia va fi mai aproape de a înceta focul și de a se întoarce la masa negocierilor.”

 
Rusia are o bază militară în Armenia aproape de granița cu Turcia și un pact mutual de apărare cu țara, care exclude Nagorno Karabakh.

Vladimir Putin a anunțat săptămâna aceasta că Rusia va adera la tratat dacă Armenia va fii atacată.Moscova, care are legături puternice cu Azerbaijan și comerț și apărare cu Turcia, un membru NATO, a încercat să stea neutră lăsând Armenia fără o susținere externă puternică.

Citește și: Conflicte înghețate. Turcia amenință militar Armenia, care este aliat tradițional al Rusiei

Sarkissian a insistat că este nevoie de o mai mare presiune din partea Rusiei și a Americii, argumentând ,, Ce caută un membru NATO în Azerbaijan, ajutând la lupta din Nagorno Karabakh? Explicați-mi.”
 
Conflictul este cel mai recent punct fierbinte dintre Rusia și Turcia care se confruntă în Siria și Libia, de părți diferite. Turcia a supărat de curând și NATO când a achiziționat sistemul de apărare de rachete rusesc.

Citește și: Au izbucnit ciocniri între Armenia și Azerbaidjan asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabakh

,,Am avut schimb de focuri de mai bine de 20 de ani dar acum avem cu adevărat un război”, a declarat Sarkissian.
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Atenție! Noi postări sponsorizate pe social media promovează falsele oportunităţi de investiţii

Specialiștii din Dispeceratul Național de Securitate Cibernetică au emis o avertizare cu privire la noi postări sponsorizate pe rețelele sociale care promovează oportunități false...

Billie Eilish a făcut anunțul! “Nu mi-am dat seama că oamenii nu știu”

Incomodată de discuțiile despre orientarea sa sexuală, cântăreața americană Billie Eilish, în vârstă de 21 de ani, a îndemnat internauții să nu mai abordeze...
Ultima oră
Pe aceeași temă