Angela Merkel: UE trebuie să rămână unită în faţa noului compromis propus de Londra

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a declarat miercuri că partenerii europeni trebuie să rămână uniţi în faţa noului compromis propus de Londra şi menit să evite un Brexit fără acord, informează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 02.10.2019 - 19:01

"Este foarte important pentru noi să rămânem uniţi" la nivelul celor 27 de membri ai Uniunii Europene, a estimat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin susţinută alături de premierul olandez Mark Rutte. "Vom examina atent propunerile" Marii Britanii, a afirmat ea, precizând că deocamdată nu poate spune nimic cu privire la acest subiect.

Ea a adăugat că francezul Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, are susţinerea deplină a membrilor UE. "Avem încredere în Michel Barnier şi vom vorbi (despre compromis) mai târziu", a spus Merkel.

Miercuri după-amiaza, guvernul britanic a dat publicităţii propunerea sa de compromis în ceea ce priveşte frontiera irlandeză, pentru a evita o ieşire din UE fără acord la 31 octombrie şi care ar permite, potrivit Londrei, să evite controalele vamale fizice la această frontieră.

Potrivit acestui plan, care înlocuieşte "plasa de siguranţă" din precedentul acord, Irlanda de Nord va aparţine aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar că provincia britanică îşi va menţine reglementările UE pe durata unei perioade de tranziţie.

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat miercuri în faţa susţinătorilor săi, în ultima zi a congresului anual al Partidului Conservator care a avut loc la Manchester (nord-vestul Marii Britanii), că în cazul în care planul lui va fi respins, Marea Britanie va ieşi din UE "orice ar fi".

Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat că ea şi Rutte speră în continuare la un "Brexit ordonat", dar că cele două ţări "sunt pregătite" şi pentru eventualitatea în care aceste eforturi eşuează.

Comentarii