5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel, în linie dreaptă pentru reformarea Uniunii Europene

Angela Merkel, în linie dreaptă pentru reformarea Uniunii Europene

Merkel a obţinut 364 de voturi dintr-un total de 688 de voturi înregistrate. Numărul minim necesar era de 355 din totalul de 709 de locuri ale Bundestagului.  În favoarea numirii lui Merkel au votat cu 35 de deputați mai puțin decât se prevedea, conservatorii şi social-democraţii numărând 399 de fotolii parlamentare.

„Accept acest vot”, a declarat Merkel după anunţarea rezultatului, marcând al patrulea mandat, pentru care a depus jurământul la ora 12.00, la Palatul Bellevue, reşedinţa prezidenţială oficială.

La ora 16.00, cancelarul german a avut prima ședință a Cabinetului, în care SPD deține două „trofee”, Ministerul de Finanțe și Ministerul Afacerilor Externe.

     Prima vizită de lucru, în Franța

Vineri, Angela Merkel se va întâlni cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, pentru o şedinţă de lucru la Palatul Elysée. Pe agenda de lucru se află reforma Uniunii Europene, în plină ascensiune a mişcărilor populiste, și pregătirea summit-ului Consiliului European din 22-23 martie, pentru „a aduce claritate cu privire la etapa următoare”, după cum a subliniat Merkel.

Macron avertizase că fără Merkel „o mare parte a proiectului meu european este sortită eșecului”. „Suntem complet dependenți unul de altul”, a precizat Macron. „Nu cred că vreun proiect european fără sau împotriva Germaniei ar putea reuși”.

Coaliția condusă de Merkel a aprobat planurile de reformă ale președintelui francez, menite să relanseze blocul comunitar și să stopeze valul de extremism și populism din poitica europeană, care a luat amploare în democrațiile occidentale.

    Cooperare UE în domeniul apărării

Cancelarul german a reitarat poziția sa față de țelul Uniunii Europeane, ce trebuie să se îngrijească de propriile interese, în condițiile în care SUA condusă de Donald Trump a optat pentru o politică protecționistă, pornind un război comercial. În acest context, chiar și rolul SUA în domeniul apărării transatlantice este pus sub semnul întrebării.

Berlinul susține o cooperare europeană în domeniul apărării, planuri comune pentru imigranți și înființarea unui Fond Monetar European. Deocamdată, nu se pune în discuție un Minister de Finanțe al zonei euro.

Noul ministru de Finanțe, Olaf Scholz, de la SPD, care îl înlocuiește pe Wolfgang Schaeuble, de la CDU, a anunțat că va adopta o politică de evitare a unor noi datorii publice.

De asemenea, Scholz a promis că se va concentra pe locurile de muncă, în această epocă a globalizării și a noilor tehnologii ce înlocuiesc forța de muncă umană. „Secolul 21 aduce noi probleme, noi temeri, cărora trebuie să le găsim soluții” a declarat Scholz.

Cea mai problemă a marii coaliții GroKo condusă de Angela Merkel este Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă-dreapta, care limitează majoritatea parlamentară la 56%, față de fosta mare coaliție, ce atingea 80%.

Concesia pe care Merkel a trebuit să o facă față de acest mare partid de opoziție a fost deja anunțată de ministrul de Interne, Horst Seehofer, referitor la urgentarea procedurilor de deportare a imigranților cărora li s-a refuzat șederea în Germania.

Cele mai citite

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă