13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel denunţă un ”atentat” după atacul armat de Yom Kippur de...

Angela Merkel denunţă un ”atentat” după atacul armat de Yom Kippur de la Halle

Merkel a dat asigurări că urmăreşte ”desfăşurarea faptelor”, a transmis condoleanţe rudelor victimelor şi şi-a exprimat ”solidaritatea faţă de evrei în această zi de sărbătoare de Yom Kippur”.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, ea s-a dus dus la o sinagogă, la Berlin, în semn de solidaritate cu victimele atacului.

Ministrul german de Interne Horst Seehofer a denunţat un ”atac antisemit” eventual al extremei drepte.

”În actuala situaţie, ar trebui să pormim de la principiul că este vorba despre un atac antisemit”, a declarat el, citat într-un comunicat, adăugând că justiţia suspectează un act ”al extremei drepte”.

Poliţia din Halle a ridicat miercuri seara alerta şi a permis populaţiei să iasă pe stradă în oraş.

”Pericolul la adresa populaţiei nu mai este considerat acut”, a anunţat poliţia pe Twitter.

”Suntem în continuare la faţa locului cu forţe importante. Vă puteţi întoarce pe stradă, alertele au fost ridicate”, a adăugat poliţia.

Măsurile de securitate au fost consolidate la sinagogi în mai multe oraşe germane – inclusiv la Berlin, Leipzig, şi Dresda.

Potrivit grupului SITE, atacatorul s-a filmat şi a postat înregistrarea pe Internet.

REACŢII INTERNAŢIONALE

După o zi de groază, în plină sărbătoare de Yom Kippur, numeroase reacţii internaţionale au avut loc, inclusiv a Statelor Unite.

”Condamnăm ferm atacul de la sinagoga din Halle de azi, în ziua de Yom Kippur, ziua cea mai sfântă din an pentru evrei (…). Acesta este un atac împoriva noastră a tuturora”, a declarat Ambasada Statelor Unite la Berlin într-un comunicat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat, de asemenea, atacul într-un mesaj postat pe Twitter.

”Atentatul terorist împotriva comunităţii de la Halle în Germania în timpul Kippur, cea mai sacră zi a poporului nostru, este o nouă expresie a antisemitismului care a crescut în Europa”, denunţă el.

În Franţa, mai multe personalităţi au transmis condoleanţe şi şi-au exprimat susţinerea, precum Anne Hidalgo, Éric Ciotti sau SOS Racisme.

Asocialia franceză şi-a exprimat într-un comunicat ”îngrijorarea faţă de creşterea trecerii la fapte rasiste şi antisemite, indiferent că are loc în Germnia sau altundeva şi indiferent de ideologiile mobilizate pentru a le justifica”.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă