12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel condamnă „masacrul din Ghouta de Est”. S-a întrunit CS al...

Angela Merkel condamnă „masacrul din Ghouta de Est”. S-a întrunit CS al ONU

„Ceea ce vedem în prezent, evenimentele teribile din Siria, un regim care nu luptă împotriva teroriştilor, ci împotriva propriului popor, uciderea copiilor, distrugerea spitalelor, toate acestea reprezintă un masacru care trebuie condamnat”, a declarat Angela Merkel, adăugând că Berlinul va contacta Moscova pentru „a pune capăt acestui masacru”.

Declarația cancelarului german vine la o zi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut întrunirea Consiliului de Securitate al ONU pentru ceea ce se întâmplă în Ghouta de Est. „Regimul sirian și câțiva dintre aliații săi s-au decis să atace populația și pe oponenții lor”, a declarat Macron, cerând ca CS al ONU „să adopte imediat o rezoluție” privind această situație.

Obuze, sute de butoaie cu TNT (interzise la nivel internațional) și rachete, bombe, au avut ca ținte spitalele, infrastructura civilă, civilii înșiși în Ghouta de Est, unde trăiesc 400.000 de oameni. Opt spitale au fost distruse.

    Crime de război

ONU a catalogat aceste bombardamente drept crime de război și a întrunit Consiliul de Securitate.

Joi dimineața, regimul Assad a continuat să atace Ghouta de Est cu rachete, ucigând peste zece civili, dintre care trei copii, în Douma, cel mai important oraș din Ghouta de Est.

Rezoluția CS al ONU cere o încetare a focului timp de 30 de zile în Siria, pentru a permite livrarea ajutorului umanitar şi evacuările medicale. Suedia şi Kuweit au redactat propunerea, solicitând un vot „cât de rapid posibil”.

Rusia, prin ambasadorul la ONU, Vasili Nebenzaia, s-a alăturat cererilor pentru o întrunire a CS al ONU, dar pentru alt motiv, ca „fiecare să-și prezinte viziunea și cum înțelege situația din Ghouta de Est”!

Avioanele militare rusești s-au alăturat bombardamentelor regimului Assad, deși Ghouta de Est este o „zonă de dezescaladare” pe care Moscova ar trebui s-o monitorizeze.

Sub pretextul că „un grup afiliat la Al-Qaida” se află în Ghouta de Est, Assad și Putin au dezlănțuiat iadul asupra celor 400.000 de locuitori, câți mai sunt în această suburbie a Damascului, una dintre primele care s-au revoltat împotriva clanului Assad și care nu se află sub controlul regimului.

     Tactica „pleacă sau mori”

În astfel de zone, Assad și Putin merg pe „tactica” „pleacă sau mori” ca să le readucă sub controlul regimului de la Damasc.

Înainte de Ghouta de Est, aflată acum sub un atac extrem de brutal, oraşele Homs și Alep au fost supuse aceleiași „strategii”.

Statele Unite au denunţat tacticile regimului constând în „asediere şi înfometare”, un program de epurare politico- etnico-religioasă practicat de Assad, pentru a „elibera” de locuitorii rebeli cât mai multe zone recunoscute ca revoluționare.

Acest program este implementat sub monitonirazea ONU, care doar încearcă să salveze civilii de la măcel, dar contribuind astfel la planul regimului de a-și asigura zone de „liniște”.

„Zona de dezescaladare” Ghouta de Est a fost sub un asediu feroce instituit de Damasc din 2013, cu efecte devastatoare asupra civililor, iar în august 2013 a fost ținta unui atac cu gaz sarin, care a făcut 1.500 de morți. Însă Administrația Obama, deși trasase o linie roșie, a ezitat să răspundă militar acestui măcel.

În prezent, Ghouta de Est urmează a fi invadată terestru de milițiile șiite pro-Assad, ca epurarea să fie completă

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă