13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel a devenit „Regina Europei”

Angela Merkel a devenit „Regina Europei”

Procentul votului favorabil în SPD este mai mare decât cel necesar, iar acest fapt demonstrează că „Mutti” Merkel se bucură de un prestigiu neștirbit, chiar și în urma alegerilor care i-au sancționat partidul.

De-acum, anunță presa germană, Angela a devenit „Regina Europei”, chiar dacă una a austerității, cu patru mandate la guvernarea Germaniei, țară cu influență maximă în Uniunea Europeană.

„Este o decizie democratică foarte importantă pentru țara noastră”, a subliniat liderul Olaf Scholz. „Din punct de vedere al social-democraților, vom avea șase membri în Cabinet, trei femei și trei bărbați”, a precizat Scholz.

    Creșterea pensiilor, o condiție a social-democraților

Votul, la care au participat 464.000 de membri ai partidului, a pus capăt celor cinci luni de instabilitate politică.

SPD a fost împărţit între conducerea partidului, care era în favoarea coaliţiei, şi aripa mai tânără şi radicală, care nu era de acord cu această coaliţie. Numărarea voturilor s-a desfăşurat pe parcursul nopţii la sediul SPD din Berlin.

Coaliţia condusă de Merkel va avea parte de o opoziţie puternică din partea partidului naţionalist Alternativa pentru Germania, care a intrat în Parlament pentru prima oară în istorie.

SPD a suferit cel mai slab rezultat la alegeri din istorie şi mulţi au dat vina pe coaliţia formată cu Uniunea Creştin-Democrată a lui Merkel pentru performanţele slabe.

În urma deciziei SPD de a continua coaliţia cu CDU, formaţiunea populistă şi antiimigraţie Alternativa pentru Germania (extremă-dreapta) devine cel mai mare partid de opoziţie din Parlamentul de la Berlin.

Potrivit noului acord de coaliţie, Guvernul de la Berlin va cheltui 46 de miliarde de euro pentru creşterea pensiilor, investiţii în locuinţe şi educaţie, aceste măsuri fiind solicitate de social-democraţi.

Parlamentul Germaniei se va reuni pe data de 14 martie pentru a alege noul cancelar, care în mod cert va fi Angela Merkel, acesta urmând să fie cel de-al patrulea mandat al ei în fruntea Guvernului de la Berlin.

     Guvernarea „Merkelvelliană”

Angela Merkel a salutat decizia social-democraţilor, afirmând că „este o decizie bună pentru SPD şi în special pentru ţara noastră”. Nu s-a arătat entuziastă, deși a supraviețuit celei mai mari crize guvernamentale, iar mulți analiștii politici i-au prezis sfârșitul carierei politice. Numai că „mama” Merkel s-a dovedit a fi una dintre cele mai puternice femei din lume, cu șanse să-l ajungă sau chiar să-l întreacă pe „cancelarul reunificării”, Helmut Kohl, mentorul său. Deja are 12 ani la cârma țării cu cea mai mare economie din Europa.

Dacă are ceva să-și reproșeze este faptul că politica sa a porților deschise pentru imigranți a adus în Parlament extrema-dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD). Între concesiile pe care le va face social-democraților și revenirea pe arena politică a lumii, Merkel nu va avea timp să se lupte cu această „alternativă” pe care o consideră o plagă a democrației. Cel mai probabil, va continua să-și păstreze fața impasibilă și să-și ascundă țelurile, ceea ce a învățat, spun biografii ei, în statul polițienesc care era Germania de Est. Criticii numesc acest gen de guvernare „Merkelvellian”.

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă