13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAndrzej Duda ar fi câştigat la limită alegerile prezidenţiale din Polonia

Andrzej Duda ar fi câştigat la limită alegerile prezidenţiale din Polonia

Rivalul lui Duda, Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varşoviei, şi-a asigurat 49% din voturi, potrivit ultimelor cifre Ipsos. Acest ultim sondaj se bazează pe rezultatele oficiale de la 450 de secţii de votare şi sondajele la ieşirea de la urne din altele 50.

Un sondaj publicat mai devreme şi bazat exclusiv pe sondajele la ieşirea de la urne din aceleaşi 500 de secţii de votare îl arăta pe Duda în frunte, cu 50,4% din voturi, faţă de 49,6% pentru Trzaskowski.

Actualul preşedinte şi-a revendicat rapid victoria duminică noapte, deşi rezultatele oficiale nu sunt aşteptate până luni cel mai devreme.

“Să câştig alegerile prezidenţiale cu o prezenţă la vot de 70% este ceva incredibil. Sunt impresionat”, a declarat Duda, în timpul unui miting electoral la Pultusk, la aproximativ 60 de kilometri nord de Varşovia.

Victoria probabilă a lui Duda ar însemna că partidul la guvernare naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) şi liderul său, Jaroslaw Kaczynski, îşi pot consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023.

Realegerea sa ar fi crucială pentru PiS, care în prezent nu este la comanda unei majorităţi parlamentare necesare să respingă un veto prezidenţial. Un preşedinte dintr-un partid de opoziţie s-ar putea folosi de veto pentru a bloca legislaţia.

Cele mai citite

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă