19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAnchetă privind suspiciuni de finanţare ilegală a campaniei lui Macron

Anchetă privind suspiciuni de finanţare ilegală a campaniei lui Macron

O anchetă preliminară a fost deschisă în Franţa pentru presupusă finanţare ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Emmanuel Macron, după ce doi aleşi ai dreptei au depus o plângere în care denunţă rolul avut de oraşul şi zona metropolitană Lyon în această campanie, transmite luni AFP, citând o sursă apropiată investigaţiei.

Ancheta, ordonată vineri de parchet şi încredinţată poliţiei judiciare, vizează presupuse fapte de deturnare de fonduri publice, finanţare ilegală a campaniei electorale, abuz de bunuri sociale şi tăinuire, acuzaţii ce apar în plângerea depusă de Philippe Cochet şi Stéphane Guilland, doi responsabili ai partidului Republicanii (dreapta) din Lyon.

Cei doi au anunţat săptămâna trecută că l-au sesizat pe procurorul Republicii după mai multe luni de controverse pe acest subiect cu executivul local al partidului lui Macron, La République en Marche.

În plângere se arată că ‘mijloace publice (umane, materiale şi financiare) aflate sub controlul oraşului şi zonei metropolitane Lyon’, condusă de actualul ministru de interne Gérard Collomb, au fost ‘în mod nejustificat deturnate şi puse la dispoziţia’ lui Macron, ales ulterior preşedinte în mai 2017.

‘Nu există nimic nou în aceste informaţii al căror unic scop este să discrediteze. Plângerea aleşilor Republicani din Lyon reia o polemică pe care opoziţia locală încearcă să o alimenteze de mai multe luni’, au replicat săptămâna trecută surse din anturajul ministrului.

Ancheta ar urma să vizeze în special o importantă recepţie organizată pe 2 iunie 2016 la primăria din Lyon, unde Collomb l-a primit pe Macron, pe atunci ministru al economiei, la două luni după lansarea En Marche!.

Plângerea îl mai vizează pe Jean-Marie Girier, fost şef de cabinet al lui Collomb, care a jucat un rol activ în campania lui Macron, înainte de a intra în Ministerul de Interne.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă