Ancheta asupra asasinării jurnalistului Jan Kuciak

Procurori slovaci au declarat că ancheta asupra asasinării jurnalistului Jan Kuciak va cerceta contactele dintre oameni politici şi presupusul comanditar al asasinării, ne spune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 20.08.2019 - 18:38

Acest anunţ survine pe fondul scurgerilor în mass-media a unor mesaje în care suspecţi se laudă cu relaţiile lor cu politicieni, printre care fostul premier Robert Fico, forţat să demisioneze în urma asasinării lui Kuciak şi a logodnicei acestuia.

"Reprezentanţi ai autorităţilor publice de diferite niveluri au comunicat cu Marian" Kocner, omul de afaceri acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului ce ancheta asupra activităţilor sale, a spus un procuror special sub acoperirea anonimatului, fără a da nume. "Îi invit în mod ferm pe aceşti oameni să se manifeste şi să explice personal aceste afirmaţii", a declarat magistratul, adăugând că este posibil ca responsabilii în chestiune să fi comis delicte.

Fico a demisionat ca urmare a unor manifestaţii de proporţii, însă el se menţine la conducerea partidului populist de stânga aflat la putere Smer-SD şi are relaţii strânse cu succesorul său Peter Pellegrini.

Cinci persoane sunt acuzate de dublul asasinat, printre care promotorul imobiliar Kocner şi fosta sa translatoare Alena Zs.

Kocner se declară nevinovat, potrivit avocatului său Marek Para. Acesta din urmă nu a dezminţit autenticitatea textelor citate în presă, însă susţine că acestea nu se referă deloc la actul imputat clientului său.

În convorbirile sale cu Alena Zs, Kocner îl numeşte de Fico "cap pătrat", cum o fac adesea compatrioţii săi. "Mi-e teamă ca nu cumva 'cap pătrat' să o şteargă", a scris Kocner la câteva zile după crimă. Mai târziu, când Fico a demisionat din funcţie, Kocner i-a spus Alenei Zs că "îi va face o vizită lui 'cap pătrat' şi îi va da un şut în fund".

Săptămâna trecută, Fico a reproşat opoziţiei şi mass-mediei că duc "un fel de jihad" împotriva lui şi a partidului său.

Un analist din Bratislava, Pavol Babos, consideră că "nu este exclus ca Marian Kocner să se fi lăudat cu lucruri care nu erau adevărate, pentru a impresiona". Este prea devreme pentru a şti dacă scandalul cu mesajele va avea un impact asupra legislativelor prevăzute pentru martie 2020, însă atât Fico, cât şi ministrul de interne Robert Kalinak "sunt pe cale să-şi piardă definitiv potenţialul de a forma o coaliţie", a spus analistul.

Comentarii