18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalAmericanul arestat pentru spionaj la Moscova este un fost puşcaş marin

Americanul arestat pentru spionaj la Moscova este un fost puşcaş marin

El se afla împreună cu alţi invitaţi la celebrarea acestei căsătorii în hotelul Metropol din Moscova când a dispărut, a precizat fratele său David pentru CNN.

“Nu pot exista îndoieli cu privire la nevinovăţia sa”, susţine familia sa pe Twitter.

Paul Whelan este vizat de o anchetă penală, a declarat FSB, Serviciul rus de securitate internă. Codul penal rusesc sancţionează spionajul cu pedepse la închisoare între 10 şi 20 de ani.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că Moscova l-a informat despre această arestare şi a cerut ca Whelan să poată beneficia de o vizită consulară, potrivit prevederilor Convenţiei de la Viena.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri eliberarea imediată a fostului militar, care a servit în Irak.

David Whelan a precizat la CNN că fratele său se deplasase de mai multe ori în ultimul timp în Rusia din motive profesionale şi personale. El servea drept ghid unora dintre invitaţii la căsătorie.

BorgWarner, o societate cu sediul în Michigan care furnizează piese de schimb fabricanţilor de automobile, a indicat că Paul Whelan avea un post de director în cadrul companiei, însărcinat în special cu securitatea în clădirile întreprinderii de la Auburn Hills (Michigan) şi în alte situri ale companiei.

Daniel Hoffman, fost director al antenei CIA la Moscova, nu a exclus ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi ordonat arestarea lui Whelan pentru a recurge la un schimb cu Maria Butina, o tânără rusoaică acuzată în SUA că ar fi vrut să se infiltreze în beneficiul Moscovei în unele organizaţii americane, între care şi puternica National Rifle Association (NRA).

 

Rusia anunţă că a permis acces consular americanului arestat pentru spionaj

Rusia a anunţat miercuri că a permis acces consular la americanul Paul Whelan, arestat la Moscova săptămâna trecută pentru spionaj, într-un context deja tensionat de probleme de acest tip între Rusia şi Occident, informează AFP.

“Partea rusă a acordat părţii americane acces consular la cetăţeanul american Paul Whelan”, a indicat Ministerul de Externe rus, citat de RIA Novosti.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat luni arestarea acestui american “în timp ce el comitea un act de spionaj” vineri la Moscova. Potrivit Codului penal rus, el riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Născut în urmă cu 48 de ani în Canada, Paul Whelan este director pentru securitatea internaţională al grupului BorgWarner, un fabricant de piese de schimb în sectorul automobilistic, al cărui sediu se află în apropiere de Detroit, a declarat fratele său David Whelan mai multor canale media americane.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă