11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalAmericanii investesc militar în România pentru „descurajarea Rusiei“

Americanii investesc militar în România pentru „descurajarea Rusiei“

Totodată, se are în vedere un proiect pentru operarea de drone MQ-9 Reaper în scopul intensificării operaţiunilor de recunoaştere şi culegere de informaţii în estul Europei şi Marea Neagră, proiect ce „va îndeplini toate cerinţele de securitate” necesare operaţiunilor cu aeronave fără pilot.

Generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică şi inginerie al Forţelor Aeriene ale SUA în Europa, a confirmat că noile construcții de la baza românească ar putea deservi drone MQ-9, dar şi avioane cu pilot F-15 şi A-10, care au fost temporar trimise în România în ultimii ani.

Îmbunătăţirile plănuite ar permite lansarea unui număr mai mare de avioane militare şi ar spori rezervele de combustibil şi armament disponibile, elemente considerate critice pentru activităţile curente ale forţelor aeriene române şi americane, şi cu atât mai importante în cazul unui potenţial conflict.

Fondurile pentru lucrările la Baza 71 – Câmpia Turzii provin din bugetul Departamentului Apărării pentru descurajarea Rusiei, program cunoscut drept „Iniţiativa de Descurajare Europeană” (anterior, Iniţiativa de Reasigurare Europeană).

Departamentul american al Apărării nu are o prezenţă permanentă la Câmpia Turzii, însă în ultimii ani aici au fost desfăşurate temporar avioane militare de tip F-15 şi A-10 cu misiunea intensificării cooperării cu forţele române.    

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă