20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAmbasadorul UE la Chișinău prezintă avantajele oferite de Europa față cele ale...

Ambasadorul UE la Chișinău prezintă avantajele oferite de Europa față cele ale Rusiei

UE oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea statului, în timp ce creditele vin întotdeauna cu anumite condiţii, informează duminică Agora.md.

În plus la asistenţă, a afirmat Michalko într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, UE oferă Chişinăului susţinere pentru reforme şi standarde care deschid Europa şi piaţa globală pentru produsele din Republica Moldova. “Deci, noi oferim, dacă doriţi, şi un software de calitate care, dacă este folosit, este sursă de modernizare a ţării la nivel de prima liga în ceea ce priveşte standardele globale’, a spus ambasadorul.

Peter Michalko a amintit că în exerciţiul bugetar pentru 2014-2020 Uniunea Europeana oferă Republicii Moldova, numai în programe bilaterale, între 610 şi 740 de milioane de euro sume nerambursabile. În plus, multe zeci de milioane vin prin programe regionale pentru Parteneriatul Estic, pentru ţările din regiunea dunăreană şi cea a Marii Negre. “Sume importante vin şi prin programe transfrontaliere cu România, care este sursă a multe milioane de euro ce pot fi folosite pentru infrastructură. Aceste lucruri nu sunt comparabile, pentru că vorbim aici despre granturi’, a spus ambasadorul Michalko.

Miercuri seara, în timpul vizitei oficiale la Moscova, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu partea rusă privind acordarea unui credit de 500 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, sumă ce va fi direcţionată pentru proiecte de infrastructură. Mai exact, pentru construirea de drumuri.

La rândul său, vicepremierul rus Dmitri Kozak a subliniat că Moscova analizează şi cântăreşte bine condiţiile de creditare convenite în urma vizitei lui Ion Chicu la Moscova. Potrivit oficialului rus, Republica Moldova trebuie să prezinte detaliat solicitarea, aşa încât să se asigure că banii vor fi rambursaţi la timp.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă