15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAmbasadorul Rusiei în SUA critică pătrunderea americanilor în Consulatul rus de la...

Ambasadorul Rusiei în SUA critică pătrunderea americanilor în Consulatul rus de la Seattle

Pătrunderea în consulat a oficialilor americani a fost ”o acţiune antirusească neconstructivă şi neprietenoasă”, a declarat ambasadorul, citat de Sputnik, la ceremonia de comemorare a evenimentului denumit ”Elbe Day” (25 aprilie 1945), ziua ce prevestea eforturile trupelor americane şi sovietice de a pune capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

”Ei au intrat (în consulat) încălcând toate convenţiile şi acordurile”, a afirmat diplomatul rus.

La începutul zilei de miercuri, oficiali de la Departamentul de Stat al SUA au forţat poarta principală a consulatului, situat în centrul oraşului Seattle (statul Washington, vest), şi au intrat în principala clădire rezidenţială.

Acţiunea survine la o zi după ce diplomaţii ruşi au părăsit reşedinţa, ca urmare a unui ordin al preşedintelui american, Donald Trump, de încetare a funcţionării Consulatului rus şi evacuarea lui până la data de 25 aprilie.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a scris pe Twitter că oficialii ”au intrat pe proprietate… pentru a confirma că ea a fost evacuată”, adăugând că n-a fost o încălcare, ci ”un răspuns legal ferm la comportamentul scandalos persistent al Rusiei”.

Biroul Consulatului a fost închis la începutul lunii aprilie, în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două părţi, după ce Washingtonul şi unele ţări occidentale au acuzat Rusia de implicare în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui în martie în Marea Britanie.

Moscova a respins orice implicare în incident şi a acuzat recent serviciile secrete britanice de comiterea atacului pentru a discredita Rusia.

Ca urmare a cazului Skripal, Administraţia Trump a expulzat 60 de diplomaţi ruşi din SUA, în timp ce Moscova a ripostat expulzând şi ea acelaşi număr de diplomaţi americani.

Consulatul Rusiei din Seattle a fost deschis în decembrie 1992, fiind prima misiune diplomatică rusă din vestul SUA din era postsovietică.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă