5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalAmbasadorul Rusiei: Atmosfera la Washington este toxică, mă întreb dacă a reizbucnit...

Ambasadorul Rusiei: Atmosfera la Washington este toxică, mă întreb dacă a reizbucnit războiul rece

Ambasadorul Anatoli Antonov susţine că o asemenea situaţie, caracterizată de o mare lipsă de încredere în relaţiile bilaterale SUA – Rusia, este specifică “Războiului Rece”.

Într-un interviu acordat postului NBC News, Anatoli Antonov a reiterat că Rusia nu s-a implicat în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, oferind asigurări că este “imposibil de imaginat” o responsabilitate a Kremlinului pentru presupusele ingerinţe electorale. Chiar dacă procurorul special american Robert Mueller a inculpat 13 cetăţeni ruşi pentru presupuse interferenţe în campania electorală, ambasadorul Rusiei susţine că nu există dovezi privind responsabilitatea Moscovei.

“Atmosfera de la Washington mi se pare otrăvită, este o atmosferă toxică. Depinde de noi să stabilim dacă ne aflăm ori nu în Război Rece. Dar … nu îmi amintesc ca relaţiile bilaterale să mai fi fost într-o situaţie atât de rea”, a declarat Anatoli Antonov.

În momentul de faţă, “există o mare lipstă de încredere în relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia. Acum, Rusia este responsabilă de toate, chiar şi de vremea rea. Cred că este foarte important să încetăm să ne mai acuzăm unii pe alţii. Este momentul să iniţiem o conversaţie reală despre probleme reale”, a subliniat ambasadorul Rusiei, reiterând că Moscova nu este implicată în niciun fel în atacul chimic care i-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană atribuie Rusiei acest atac. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.

În plus, Rusia a cerut Marii Britanii să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi.

“O analiză a tuturor circumstanţelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury, a comunicat Ministerul rus de Externe.

“Dacă părţii ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetăţenilor noştri ca rezultat al unei provocări politice majore”, precizează Ministerul de Externe de la Moscova. Moscova este “extrem de preocupată” în legătură cu starea de sănătate a Iuliei Skripal şi privind refuzul Londrei de a furniza acces consular, a subliniat Ministerul rus de Externe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă