12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalAmbasadorul britanic la Bucureşti: Rusia trebuie să îşi respecte vecinii

Ambasadorul britanic la Bucureşti: Rusia trebuie să îşi respecte vecinii

Despre situaţia dintre Rusia şi Ucraina, Noble a afirmat: „Este una foarte gravă şi condamnăm acţiunile Rusiei. Suntem foarte îngrijoraţi privind atacurile asupra integrităţii teritoriale ale şi suveranităţii Ucrainei şi în ceea ce îi priveşte pe marinarii care au fost reţinuţi de Rusia”.

În opinia sa, „Rusia trebuie să recunoască integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi să elibereze marinarii cât de curând posibil şi navele şi să îşi respecte vecinii, să acţioneze în vederea stabilirii păcii în zonă”.

Noble nu a dorit să facă predicţii privind felul în care va evolua acest conflict. „Este clar că oamenii din Rusia şi Ucraina şi din ţările vecine îşi doresc ca acesta să fie rezolvat rapid şi pacifist. Rusia trebuie să permită accesul la Marea Azov”.

El a amintit că, anul acesta, Marea Britanie s-a confruntat cu situaţii „tragice”, precum atacul din Salisbury, provocate de Rusia. „A indignat populaţia, iar asta s-a reflectat în poziţia guvernului britanic. Dacă ne amintim de asasinarea lui Litvinenko, înţelegem că Marea Britanie a simţit foarte direct experienţele negative cauzate de operatorii ruşi”. Pe de altă parte, a spus el, relaţia cu Rusia este una complexă: „Mulţi cetăţeni ruşi trăiesc în Marea Britanie, cooperarea economică este una de succes. Cred că este foarte important să urmărim contextul larg, să nu ne concentrăm doar pe componenta reprezentată de securitate”. 

Legat de acordul pentru Brexit aprobat duminică, Andrew Noble a spus că este unul „foarte pozitiv” şi că „britanicii din România şi românii din Marea Britanie vor continua să trăiască la fel ca până acum”.

Noble a mai afirmat: „Marea Britanie şi România au o relaţie apropiată privind apărarea. Marea Britanie este foarte angajată privind securitatea întregii Europe. Nu a existat nicio îndoială legat de asta. NATO este principalul furnizor al stabilităţii şi securităţii în Europa. Sperăm să negociem cu Uniunea Europeană relaţii care ne vor permite cel mai înalt nivel de participare privind securitatea, lupta împotriva crimei organizate. Este şi în interesul celor 27 de state membre ale UE”.

Andrew Noble a participat miercuri la conferinţa „Apărarea şi securitatea Europei şi în zona Marii Negre – Marea Britanie, România şi BREXIT”, la care a fost prezent şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş. Sunt abordate teme precum „NATO, securitatea europeană şi Rusia”, „Securitate cibernetică”, „Perspective regionale de securitate în zona Mării Negre” şi „Dependenţe critice în economiile moderne”.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă