21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalCorespondență din Turcia. Dr. Ammar Martini: "Am înființat clinici mobile în Siria...

Corespondență din Turcia. Dr. Ammar Martini: “Am înființat clinici mobile în Siria pentru a feri pacienții de bombardamente”

Organizația Orient for Human Relief, principalul organism de impact al crizei umanitare din Siria, condus de directorul general dr. Ammar Martini (foto), încă rezistă, de peste cinci ani, la graniță, pentru a ajuta milioanele de răniți și refugiați. Orient for Human Relief gestionează 19 spitale în interiorul Siriei (a avut 22), zece centre de sănătate, clinici pe diferite profile, în care au fost tratați peste două milioane de pacienți.

Spitalele sunt țintele predilecte ale regimului sirian și ale Rusiei, în ciuda condamnărilor internaționale. Cele ale Orientului au fost atacate de 14 ori, din 22 au mai rămas 19, pentru că este o muncă neobosită pentru a le repune în stare de funcționare, dar unele n-au mai putut fi salvate. Un spital din Maarat al-Numan, gestionat împreună cu Medicii Fără Frontiere, a fost ras de pe suprafața pământului, cu tot cu pacienți și personal medical. 

Aceste atacuri deliberate asupra spitalelor, servi-ciului Ambulanțe, servi-ciului de salvare a răniților de sub dărâmături (Căștile Albe) au ucis pacienți, doctori, paramedici, au distrus echipament medical de maximă necesitate, într-o evidentă încălcare a regulilor de război. Opinia internațională doar își arată „îngrijorarea”, fără ca vreo putere democratică să fie în stare să impună legile internaționale și să stopeze aceste crime de război.

Iar spitalele nu sunt doar ținte ale bombardamentelor regimului, dar și ale grupărilor teroriste. De exemplu, spitalul din tabăra de refugiați Atma a fost ținta unui atac cu mașină-capcană, provocând 11 victime printre pacienți și personalul medical.

Toate acestea au determinat grupul Orient să înființeze un sistem clinic mobil, pentru a putea feri pacienții de bombardamente.

„Suntem medici, dacă nu putem salva pacienții în-seamnă că nu ne-am îndeplinit obiectivele”, spune dr. Martini.

„Avantajul acestui tip de serviciu medical este că se evită staționarea masivă și îndelungată a pacienților și a personalului medical într-un singur loc, pentru a nu deveni ținte ale bombardamentelor. Ne adaptăm situației reale, ce să facem? Ce fel de oameni sunt cei care țintesc serviciile civile și cum pot fi opriți? Nu depinde de noi, trebuie doar să facem față acestei situații foarte grave. Pacienții care au nevoie de spitalizare sunt îndrumați către diferite clinici independente, fără să li se perceapă bani pentru serviciile medicale acordate. Până acum, au fost tratați în acest sistem 40.000 de pacienți”, precizează dr. Martini.

Și criza se acutizează, pentru că regimul Assad și Rusia au început o nouă ofensivă împotriva populației civile din Daraa, sud-vestul Siriei, inima revoluției poporului sirian. Pentru prima dată în ultimul an, regimul a bombardat din nou cu „butoaie TNT”, ce au o teribilă putere distrugătoare. Orient are spitalul Al-Madina în zonă, dotat de curând cu toate echipamentele medicale necesare să asigure servicii medicale populației din Quneitra și orașul Daraa. De asemenea, a înființat și spitalul de -obstetrică și -ginecologie Bariqa în Quneitra. Ce soartă vor avea acestea cu noua ofensivă brutală a regimului Assad și a Rusiei, care acum se desfășoară în Daraa, urmând Quneitra? 

„Poate părea o muncă de Sisif”, spune dr. Ammar Martini. „Însă nu avem cum să abdicăm de la -misiunea medicală și -umanitară.”

„Catastrofa“ nu se ameliorează, se concentrează la granițe

În ciuda a ceea ce se raportează la nivel internațional, la tot felul de întruniri pe subiectul refugiați și migranți, directorul general, dr. Ammar Martini, nu vede nicio ameliorare a „catastrofei siriene”, cum o numesc Națiunile Unite. Din contră.

„Nu se poate raporta nicio ameliorare. În continuare ne străduim să oferim sprijin unui număr tot mai  mare de refugiați și dislocați. Chiar a fost nevoie să construim o Alianță Umanitară, care a reunit Organizațiile Tuturor Religiilor pentru a face față crizei. Ceea ce se raportează la nivel internațional poate are legătură cu faptul că valul de refugiați a fost oprit să migreze, dar asta înseamnă că sunt și mai multe probleme aici, în vecinătatea Siriei. Suntem o organizație umanitară și ne străduim să rămânem în afara problemelor politice, pentru că este imoral să politizezi suferința oamenilor. Aici, unde este nevoie de acțiune în sprijinul oamenilor, facem tot posibilul să asigurăm corturi, hrană, servicii medicale, servicii sociale”, precizează dr. -Ammar -Martini.

Orient for Human Relief a înființat în 2017 o nouă tabără de refugiați la nord de Jisr al-Shugour, în provincia Idlib din nordul Siriei, pentru familiile dislocate forțat din estul Damascului. Chiar și aceasta a fost atacată cu rachete de proveniență rusească. O altă tabără a fost înființată la Darkoosh, după ce tabăra de dislocați forțat „Alep 2” a fost distrusă de foc. Aici se află refugiați din Barza, Qaboon, Alwaar și Homs.

„Aceste tabere de graniță sunt într-o nevoie continuă de ajutor umanitar. Numai în luna mai au sosit aici peste 10.000 de refugiați. Un număr mic de organizații umanitare se implică în sprijinul acestor oameni. Noi ne implicăm, dar nu putem singuri. Este nevoie de ajutor susținut”, spune dr. Ammar Martini.

Lumea pare să fi uitat de „catastrofa siriană”, bucuroasă că a scăpat de valul de refugiați. Rămâne în sprijinul acestor oameni disperați doar conștiința umanitară. Cine e om simte ceea ce vreau să spun, cine nu, nu.  

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă