15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalAliatul lui Navalnîi spune că doar Putin ar fi putut autoriza otrăvirea...

Aliatul lui Navalnîi spune că doar Putin ar fi putut autoriza otrăvirea suspectă

Kremlinul a respins ca “aer cald” și neadevărat orice sugestie că Putin a fost cumva implicat în îmbolnăvirea subită a lui Navalnîi. De asemenea, Kremlinul spune că rămâne neclar dacă Navalnîi a fost otrăvit.
 
Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost transportat sâmbătă în Germania, după ce s-a prăbușit într-un avion în timp ce zbura spre Moscova din Siberia.
 
Fără a furniza dovezi, Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anticorupție (FBK) a lui Navalnîi, a declarat că “este clar că doar Putin personal ar fi putut sancționa otrăvirea lui Navalnîi”.
 
“Urăște prea mult ceea ce face FBK, expunându-l pe el și pe anturajul său”, a spus el.
 
Medicii germani care l-au tratat la Berlin au declarat luni că examinările medicale au indicat otrăvirea cu un fel de inhibitor al colinesterazei.
 
Substanța specifică nu este încă cunoscută, dar inhibitorii colinesterazei sunt un grup de compuși chimici utilizați în medicamentele pentru atenuarea simptomelor de Alzheimer și alte tipuri de demență.
 
Gazele nervoase și așa-numitul grup de substanțe chimice “Novichok” – substanțe utilizate în 2018 pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia – sunt, de asemenea, inhibitori ai colinesterazei.

 


 
Navalnîi a fost un ghimpe în costa Kremlinului timp de mai bine de un deceniu, expunând ceea ce se spune că este o grefă la nivel înalt și mobilizând proteste.
 
Cu toate acestea, el a declarat că crede că moartea sa nu l-ar ajuta pe Putin. Reuters a relatat că Navalnîi le-a spus susținătorilor chiar înainte de îmbolnăvire că moartea sa îl va “transforma într-un erou”.
 
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă