Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anticorupție (FBK) și Yulia Navalnyi, soția lui Alexei Navalnyi

Aliatul lui Navalnîi spune că doar Putin ar fi putut autoriza otrăvirea suspectă

Un aliat de rang înalt al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi a declarat miercuri că este de crezut că doar președintele Vladimir Putin ar fi putut autoriza presupusa otrăvire a criticului de la Kremlin.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 26.08.2020 - 20:43

Kremlinul a respins ca "aer cald" și neadevărat orice sugestie că Putin a fost cumva implicat în îmbolnăvirea subită a lui Navalnîi. De asemenea, Kremlinul spune că rămâne neclar dacă Navalnîi a fost otrăvit.
 
Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost transportat sâmbătă în Germania, după ce s-a prăbușit într-un avion în timp ce zbura spre Moscova din Siberia.
 
Fără a furniza dovezi, Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anticorupție (FBK) a lui Navalnîi, a declarat că "este clar că doar Putin personal ar fi putut sancționa otrăvirea lui Navalnîi".
 
"Urăște prea mult ceea ce face FBK, expunându-l pe el și pe anturajul său", a spus el.
 
Medicii germani care l-au tratat la Berlin au declarat luni că examinările medicale au indicat otrăvirea cu un fel de inhibitor al colinesterazei.
 
Substanța specifică nu este încă cunoscută, dar inhibitorii colinesterazei sunt un grup de compuși chimici utilizați în medicamentele pentru atenuarea simptomelor de Alzheimer și alte tipuri de demență.
 
Gazele nervoase și așa-numitul grup de substanțe chimice "Novichok" – substanțe utilizate în 2018 pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia – sunt, de asemenea, inhibitori ai colinesterazei.

 


 
Navalnîi a fost un ghimpe în costa Kremlinului timp de mai bine de un deceniu, expunând ceea ce se spune că este o grefă la nivel înalt și mobilizând proteste.
 
Cu toate acestea, el a declarat că crede că moartea sa nu l-ar ajuta pe Putin. Reuters a relatat că Navalnîi le-a spus susținătorilor chiar înainte de îmbolnăvire că moartea sa îl va "transforma într-un erou".
 
 
 

Comentarii