14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAlianța cu social-democrații, ultima șansă pentru Merkel

Alianța cu social-democrații, ultima șansă pentru Merkel

 
Discuţii exploratorii între blocul conservator CDU/CSU al cancelarului în exerciţiu, Angela Merkel, şi Partidul Social Democat (SPD) s-au concentrat luni asupra viitorului Uniunii Europene.

Deși au mai guvernat împreună, între 2013 şi 2017, subiectele de dispută cu social-democraţii sunt numeroase, în special în ceea ce priveşte politica migratorie, Europa sau investiţiile publice.

După eşecul negocierilor cu liberalii şi ecologiştii, Partidul Creştin-Democrat (CDU), al Angelei Merkel, a angajat duminică negocieri cu Partidul Social-Democraţilor (SPD), al lui Martin Schultz, în încercarea de a crea o „mare coaliţie” de guvernare. De o parte, cancelarul Merkel trebuie să negocieze cu un lider PSD, Schultz, slăbit de dezastrul electoral din 24 septembrie. Partidul, care a obţinut cel mai slab scor din istoria sa (20,5%), promisese că se va aşeza pe băncile opoziţiei. Şi, acceptând să angajeze discuţii cu conservatorii pentru a scoate Germania din criză, Martin Schultz a reuşit să divizeze partidul, dar pentru a calma militanţii el a promis că va lăsa ultimul cuvânt bazei formaţiunii. După congresul din 21 ianuarie, aderenţii SPD vor decide viitorul ţării printr-un vot asupra acordului final cu CDU. Dacă vor spune nu, germanii se vor întoarce la urne. Nimeni nu poate prezice rezultatul acestei consultări la baza social-democraţilor, prinşi între responsabilităţi şi convingerile politice. 

După săptămâni de discuţii infructuoase şi de răsturnări de alianţe, dezbaterile care vor urma cer în continuare răbdare. Negocierile exploratoare ar urma să dureze până la finele lunii ianuarie. Doar dacă se vor dovedi rodnice vor începe adevăratele discuţii pentru a se pune de acord, punct cu punct, asupra unui program comun de guvernare, minuţiosul „contract de coaliţie”. Atunci, dacă totul decurge bine, germanii vor putea avea un guvern până de Paşti. Oricum, presiunea creşte pentru Angela Merkel, care, dacă vrea să-şi salveze credibilitatea, va trebui „să compună“ un guvern în primăvară.

 Refugiaţii, mărul discordiei

Printre diferende, reglarea crizei refugiaţilor rămâne principalul măr al discordiei între cele două tabere. Dacă SPD este favorabil integrării, conservatorii se opun ferm pentru a evita un nou val de imigraţie. Sub ameninţarea membrilor SPD, Angela Merkel va trebui să discute cu aripa bavareză (CSU), care se teme de o nouă derută la scrutinul regional în Bavaria. Ameninţat de extrema dreaptă, nu se pune problema pentru CSU de a-şi pierde caracterul ultraconservator semnând la Berlin un program cu accente prea social-democrate.  Ca atare, CSU a înăsprit tonul săptămâna trecută, cerând o reducere a ajutoarelor sociale pentru doritorii de azil.

„Am devenit un pol de atracţie pentru refugiaţii din întreaga lume cu alocaţiile noastre generoase“, a declarat Alexandre Dobrindt, actual ministru conservator (CSU) al Transporturilor.

Orban, ovaționat la Convenția CSU

Invitaţia, de vineri, a lui Viktor Orban la tradiţionala Convenţie a CSU nu a fost întâmplător aleasă la două zile de la deschiderea oficială a negocierilor cu SPD. Premierul ungar, opozant al principiului solidarităţii în repartizarea refugiaţilor, a fost ovaţionat de
delegaţi.

Concret, Angela Merkel este ostatic al SPD, care vrea un program clar de stânga, şi al ultraconservatorilor, care vor o încetinire a politicii de azil. Ea va trebui să facă dovada legendarelor sale talente de conciliere pentru că negocierile se anunţă dificile. Ignorând deviza lui Willy Brandt „Întâi ţara, apoi partidul”, fiecare caută în culise să-şi apere propriile interese. Potrivit analiştilor, cărţile sunt astăzi în mâinile social-democraţilor. Angela Merkel are nevoie de sprijinul lor dacă vrea să ducă la termen al patrulea mandat consecutiv de cancelar pe care i l-au încredinţat alegătorii.

„Trebuie să cădem de acord“, a declarat Horst Seehofer, preşedintele formaţiunii conservatoare bavareze CSU, aliata CDU.

Angela Merkel s-a declarat optimistă în privința şanselor de a ajunge la un acord de principiu pentru a forma un nou guvern cu social-democraţii în Germania şi a scoate prima economie europeană din impasul politic.

„Eu intru în aceste discuţii cu optimism, chiar dacă sunt conştientă de imensa muncă ce ne aşteaptă“, a declarat aceasta la Berlin, la deschiderea unei sesiuni-maraton de negocieri de cinci zile între familia sa politică conservatoare şi social-democraţii SPD.„Cred că putem ajunge la un acord“, a adăugat ea, subliniind că are drept scop „crearea condiţiilor pentru a forma un guvern stabil“.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă