Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alegeri prezidențiale în Cipru. Miza este reunificarea insulei

Ciprioţii greci decid azi cine este mai potrivit pentru a continua reformele economice şi a relansa negocierile de reunificare a insulei. Cei care vor ajunge la urne trebuie să aleagă între preşedintele în exerciţiu, Nicos Anastasiades, şi adversarul său de stânga, Stavros Malas.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

04.02.2018 - 10:15

Aproximativ 550.00 de alegători sunt chemaţi la urne în intervalul orar 7,00 - 18,00. Rezultatele vor fi anunţate în jurul orei 19,30, ora României.

În primul tur, de duminica trecută, preşedintele conservator a obţinut 35% din voturi, faţă de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al Sănătăţii susţinut de comunişti. Cei doi s-au înfruntat şi în al doilea tur al prezidenţialelor din 2013, alegeri câştigate atunci confortabil de Anastasiades.

Rata absenteismului la vot a fost relativ puternică în primul tur (28%), iar concurenţii eliminaţi din cursa prezidenţială au refuzat să adopte o poziţie, inclusiv Nicolas Papadopoulos (centru), care a fost votat de un sfert dintre alegători. "Anastasiades pare încă să fie în avantaj, dar există multe necunoscute în privinţa opţiunii alegătorilor", a explicat pentru AFP analistul politic Christophoros Christophorou.

Cipru, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia. Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru - membră a zonei euro - a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) - autoproclamată şi recunoscută numai de Ankara - care ocupă 38% din teritoriu, cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Ferm şi pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a poziţionat ca garant al stabilităţii ţării. Susţinătorii îi evidenţiază lunga sa experienţă politică. Timp de cinci ani, el s-a angajat să relanseze negocierile de reunificare a insulei, dar acestea, desfăşurate sub egida ONU, au eşuat anul trecut, iar procesul suscită din ce în ce mai mult scepticism în rândul ciprioţilor.

Apărător fervent al reunificării, Stavros Malas, 50 de ani, l-a criticat pe preşedintele în exerciţiu pentru că nu a mers destul de departe în negocieri. Susţinătorii săi văd în scorul ridicat obţinut în primul tur semnul unei dorinţe de schimbare.

Rămasă o miză centrală, "problema cipriotă" a fost la concurenţă în această campanie cu chestiunile economice. După o criză severă în 2013, Cipru a cunoscut în ultimii ani o revenire rapidă, cu ajutorul boom-ul sectorului turistic, care a înregistrat, în 2017, un record istoric. Cu toate acestea, redresarea rămâne relativă, consideră experţii, care amintesc că economia este încă sub nivelul din 2012.

Rata şomajului se ridica la 11% la finalul anului trecut, a treia ca nivel din UE, şi la 25% la tineri, potrivit Eurostat.

Comentarii

loading...