Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Niciun candidat la primăria Chişinăului nu a obţinut majoritatea în primul tur

Niciun candidat la primăria Chişinăului nu a obţinut majoritatea în primul tur al alegerilor, desfăşurat duminică, transmite Moldpres. Rezultatele parțiale arată că primii doi clasați sunt Ion Ceban, cu peste 41% din voturi și Andrei Năsatse.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2018 - 22:50

Niciun candidat la primăria Chişinăului nu a obţinut majoritatea în primul tur al alegerilor, desfăşurat duminică, transmite Moldpres.

Rezultatele parţiale după procesarea a 40% din procesele verbale arată că primii doi clasaţi, care se vor confrunta peste două săptămâni în turul de scrutin decisiv, sunt candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, cu peste 41% din voturi, şi Andrei Năstase, din partea Platformei Demnitate şi Adevăr, cu aproape 31%. Independenta Silvia Radu este a treia, cu 18%.

În afara capitalei Republicii Moldova, duminică au mai avut loc alegeri locale în oraşul Bălţi şi în cinci circumscripţii rurale (Leuşeni, Nemţeni, Voloviţa, Jora de Mijloc şi Pârliţa). Legea electorală prevede că acolo unde niciun candidat nu întruneşte majoritatea în primul tur, se organizează al doilea tur, peste două săptămâni, cu participarea primilor doi candidaţi în ordinea numărului de voturi obţinute.

Prezenţa la urne a depăşit pragul de validare de o pătrime dintre alegători atât în Chişinău, cât şi la Bălţi, unde electorii au votat duminică în alegerile locale anticipate pentru a-şi alege primarul pe un an, după demisia primarilor precedenţi din cauza dosarelor penale declanşate împotriva lor, pe care aceştia le consideră motivate politic, informează Europa Liberă.

Datele consiliilor electorale de circumscripţie transmise în direct arată că, până la ora 18:00, în Chişinău au votat aproximativ 29% din alegători, iar la Bălţi - peste 30%.

Cu toate acestea, prezenţa la urne este mult mai redusă decât în alte alegeri din trecut. Mai mulţi demnitari şi politicieni moldoveni au lansat apeluri la mobilizarea alegătorilor pentru creşterea participării la acest scrutin, considerat şi o repetiţie înaintea alegerilor legislative de la sfârşitul anului.

Primele rezultate parţiale vor fi comunicate după ora 22:00. Este considerat ales primar candidatul care obţine mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întruneşte numărul necesar, se organizează turul doi, peste două săptămâni, pentru primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi.

Dacă alegerile sunt invalidate sau declarate nule, în două săptămâni se organizează alegeri repetate, cu aceleaşi liste electorale şi aceiaşi candidaţi.

În afară de Chişinău, în alte şase localităţi au loc noi alegeri locale, între care la Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova.

Cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar au fost înregistraţi de către Consiliile Electorale de Circumscripţie Electorale (CECE) în municipiile Chişinău şi Bălţi: 11 şi respectiv 8 candidaţi.

Printre candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului figurează candidata independenta Silvia Radu, actualul primar interimar al Capitalei, considerată apropiată de Partidul Democrat (la guvernare); candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu; candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase; candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban.

Comentarii