16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlegeri în Republica Moldova: Socialiştii invită blocul ACUM la discuţii

Alegeri în Republica Moldova: Socialiştii invită blocul ACUM la discuţii

Unul dintre liderii socialiştilor, Ion Ceban, a menţionat că la baza discuţiilor vor fi puse câteva principii, între care garantarea statalităţii şi a neutralităţii Republicii Moldova, promovarea unei politici externe echilibrate cu consolidarea parteneriatului cu Federaţia Rusă şi a relaţiilor cu Uniunea Europeană şi SUA, protecţia valorilor tradiţionale.

Ceban a mai precizat că socialiştii invită la discuţii mai întâi blocul ACUM pentru că, anterior, au colaborat cu unii politicieni ai blocului, inclusiv au protestat împreună.

Vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi, anunţă că formaţiunea pe care o reprezintă a luat act de declaraţia Comitetului executiv al Partidului Socialiştilor prin care s-a propus organizarea unei întâlniri pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Solicitat de portalul deschide.md, el a declarat că, în viitorul apropiat reprezentanţii PAS şi ai PPDA, părţi componente ale blocului ACUM, vor organiza o şedinţă comună pentru a analiza propunerea socialiştilor.

‘Am luat act de această declaraţie. O vom examina cu partenerii, iar ulterior vom anunţa public poziţia noastră’, a declarat Popşoi.

Anterior, liderii blocului ACUM au anunţat că nu vor negocia cu PSRM, dar nici cu altă formaţiune parlamentară în vederea creării unei majorităţi. Şi Partidul Democrat (PD), al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, a lansat o invitaţie blocului ACUM la negocieri pentru formarea unei coaliţii.

Conform rezultatelor alegerilor, Partidul Socialiştilor va avea 35 de mandate în noul parlament, Partidul Democrat – 30, Blocul ACUM – 26, iar Partidul Şor – 7 mandate. Trei mandate le-au revenit deputaţilor independenţi.

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă