Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Heinrich Boell Stiftung/Wikimedia

Alegeri în Pakistan: Un fost jucător de cricket se luptă pentru putere

Secţiile de votare au fost deschise miercuri în Pakistan pentru alegeri parlamentare care vor avea loc în condiţii de înaltă securitate, după o campanie tensionată, marcată de atentate şi acuzaţii de intervenţie a armatei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mihai Cernea 0 comentarii

Actualizat: 25.07.2018 - 10:15

Circa 106 milioane de alegători pakistanezi, dintr-o populaţie de 207 de milioane de locuitori, sunt chemaţi la urne miercuri pentru a-şi alege deputaţii pentru un mandat de cinci ani. Formaţiunea câştigătoare va fi chemată să formeze următorul guvern.

Grupuri mici de alegători aşteptau la porţile unei secţii de votare într-un cartier select din oraşul Lahore (centru), notează AFP. ''Aceasta este a doua oară când votez. Situaţia de securitate este bună aici", a declarat Maryum Arif, femeie de afaceri.

Scrutinul va fi pe muchie de cuțit - sondajele arată că sunt șanse mici ca vreunul dintre partide să obțină o majoritate clară. Principalele partide favorite în cursă sunt PML-N (Pakistani Muslim League-Nawaz), partidul fostului prim-ministru Nawaz Sharif, care a primit o sentință de 10 de închisoare pentru corupție luna aceasta, și PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaf), condus de Imran Khan, un fost mare jucător de cricket al Pakistanului care candidează pe o platformă de anti-corupție și creearea unui „stat welfare Islamic”.

„Imran Khan este singura speranță pentru a schimba destinul țării noastre. Suntem aici ca să îl sprijinim în lupta împotriva corupției”, a declarat Tufail Aziz, un tânăr de 31 de ani care a votat în orașul nord-vestic Peshawar, citează Reuters.

PML-N acuză un sprijin al puternicei armate pakistanze pentru Imran Khan și susține că, de fapt, alegerea PTI ar echivala cu o întoarece soft la dictatura militară care condus Pakistanul cu o mână de fier până acum zece ani. 

PTI și armata pakistaneză au negat aceste acuzații, iar Khan a declarat că, de fapt, lupta electorală se duce între PTI și „mafiile care au făcut bani în această țară și i-au deturnat în străinătate, îngropând națiunea în datorii”. Într-adevăr, oricare partid va câștiga alegerile, va trebui să rezolve, în scurtă vreme, o serie de probleme care subminează stabilitatea statului Pakistan: o criză economică ce s-ar putea încheia cu un nou acord cu FMI, relații bilaterale din ce în ce mai proaste cu Statele Unite, precum și multiple neajunsuri ale rețelei naționale de utilități publice, mai ales distribuția de apă potabilă și electricitate.

În total, peste 85.000 de secţii de votare îi aşteaptă pe alegători pe parcursul zilei, votul urmând să se încheie la 13:00 GMT. Primele rezultate sunt aşteptate în cursul serii. Cel mai probabil, câștigătorul va fi cunoscut joi.

Alegerile de miercuri nu reprezintă decât a doua tranziţie democratică de la un guvern civil la altul în această ţară, cu o istorie marcată de lovituri de stat militare şi asasinate politice.

Prima tranziţie democratică a avut loc în 2013, când Partidul Popular din Pakistan (PPP) a fost învins de formaţiunea PML-N a fostului premier Nawaz Sharif. PPP nu a dispărut, dar a trecut în spatele partidului lui Khan în preferințele publicului pakistanez. În negocierile post-alegeri, însă, PPP va juca, spun analiștii, un rol determinant în formarea viitorului guvern, având în vedere faptul că niciunul dintre favoriți nu va obține o majoritate absolută în parlament.

Comentarii