Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fostul astronaut american Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună, a murit în Texas la vârsta de 86 de ani, scrie BBC.

Alan Bean, al patrulea astronaut care a păşit pe Lună, a murit la vârsta de 86 de ani

Fostul astronaut american Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună, a murit în Texas la vârsta de 86 de ani, scrie BBC. Potrivit familiei sale, Bean s-a îmbolnăvit în urmă cu două săptămâni în Indiana şi a murit într-un spital din Houston (Texas).

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 27.05.2018 - 10:37

Alan Bean, despre care astronautul Mike Massimino a spus că era o persoană extraordinară, a fost şi artist, creator al unor picturi inspirate din spaţiu, informează News.ro.

„Era o combinaţie unică de realizări tehnice, ca astronaut, şi artistice, ca pictor”, a mai spus Massimino.

Alan Bean, fost pilot de testări în Marina americană, a fost ales să fie stagiar la NASA în 1963.

A fost de două ori în spaţiu, prima dată - în noiembrie 1969, ca pilot al modulului lunar al misiunii Apollo 12. Mai târziu, el a descris cât de complexă şi riscantă a fost misiunea: „Era mai mult science fiction pentru noi, cred, decât pentru public”.

„Ştiam cât de dificil era, de câte lucruri era nevoie să meargă bine. Este ca şi când ai merge jumătate de drum prin deşertul Sahara, ai opri maşina şi ai campa acolo pentru câteva zile, apoi ai spera că atunci când o vei porni bateria va funcţiona, pentru că, dacă nu, eşti ghinionist”.

În 1973, a fost comandant al celui de-al doilea zbor cu echipaj pe Skylab - prima staţie spaţială americană.

S-a retras de la Nasa în 1981 şi a început o carieră de artist.

Cei trei astronauţi care au păşit înaintea lui pe Lună au fost Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, din misiunea Apollo 11 (iulie 1969), şi Charles Conrad, care a făcut parte din misiunea Apollo 12.

Dintre ei, doar Aldrin mai este în viaţă şi are acum 88 de ani.

În total, 24 de oameni au zburat către Lună şi 12 au păşit pe suprafaţa ei.

Comentarii

loading...