27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalAfrica de Sud: Preşedintele îi avertizează pe răufăcători că justiţia penală nu...

Africa de Sud: Preşedintele îi avertizează pe răufăcători că justiţia penală nu e în concediu

“Este condamnabil că sunt criminali care profită de această perioadă pentru a încălca legea, într-un moment în care autorităţile însărcinate cu aplicarea legii sunt ocupate cu susţinerea efortului naţional de a controla pandemia”, a remarcat Ramaphosa în discursul săptămânal către ţară.

Şeful statului a făcut aceste remarci în contextul informaţiilor privind producerea mai multor incidente mergând de la distrugerea de bunuri publice la violenţă de gen.

Zeci de şcoli au fost jefuite, vandalizate sau incendiate, iar când cursurile vor fi reluate mii de copii nu vor mai avea unde să meargă să înveţe, ceea ce îi privează de dreptul la educaţie, a subliniat el.

În Africa de Sud au fost impuse restricţii de deplasare din cauza coronavirusului la 26 martie, iar săptămâna trecută Ramaphosa a extins perioada de restricţionare cu două săptămâni, până la finele lui aprilie, aminteşte Xinhua.

La rândul său, compania de electricitate Eskom a raportat o intensificare a furturilor de cabluri şi acte de vandalism asupra infrastructurii sale de la începutul măsurilor, ceea ce a dus la întreruperi ale distribuţiei şi pagube cu un cost semnificativ.

“Vandalizarea proprietăţii publice în timp ce toată ţara se confruntă cu greutăţi din cauza izolării demonstrează o profundă lipsă de respect şi desconsideraţie faţă de majoritatea sud-africanilor care respectă legea”, a spus preşedintele în discursul său, atenţionând totodată împotriva atacurilor asupra celor mai slabi şi vulnerabili.

“Este tulburător faptul că într-un moment de imensă dificultate pentru ţara noastră femei şi fete sunt terorizate în propriile case”, a notat Ramaphosa, afirmând că numărul de apeluri către Centrul naţional de comandă pentru violenţa de gen a crescut de la începutul restricţiilor.

Preşedintele a amintit că Africa de Sud a răspuns la apelul lansat către guvernele lumii de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, de a acorda prioritate combaterii violenţei de gen în cursul pandemiei de COVID-19.

“Continuăm să implementăm Planul de răspuns de urgenţă împotriva violenţei de gen anunţat anul trecut”, a asigurat Ramaphosa, menţionând că serviciile de suport pentru femei şi copii vulnerabili au rămas operaţionale.

“Am un mesaj pentru criminalii care cred că pot să profite. Sistemul de justiţie penală nu este în concediu şi autorităţile se vor ocupa de cei care încalcă legea”, a avertizat el.

Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă