6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalUPDATE. Afganistan: 8 militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un...

UPDATE. Afganistan: 8 militari români, răniţi după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană

UPDATE.

Cei opt militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel răniţi luni în Afganistan au între 34 şi 43 de ani şi sunt pentru a doua sau a treia oară într-o astfel de misiune. Conform MApN, se află în stare stabilă, fiind în afara oricărui pericol.

Cei opt sunt  plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganţă Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, şi militarii răniţi au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde sunt luate toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de tratament şi îngrijire.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este informată permanent despre starea răniţilor.

 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, reacţionează la vestea că opt militari români au fost răniţi într-un atentat terorist în Afganistan.

“Am aflat cu profund regret de atacul sinucigaș din Afganistan, în urma căruia și-au pierdut viața 11 copii. Din păcate, în acest incident au fost raniți și 8 militari români, care se află acum în afara oricărui pericol. Le urez însănătoșire grabnică! Curajul lor ne aduce aminte, încă o dată, cu ce preț se apără libertatea. Suntem alături de ei și de familiile lor și transmit un gând bun, de recunoștință și apreciere, tuturor militarilor noștri aflați în misiune în teatrele de operații”, scrie Liviu Dragnea pe Facebook.

 

Premierul Viorica Dăncilă a transmis luni un mesaj referitor la atentatele din Afganistan, în care au fost răniţi şi militari români, arătând că gândurile sale se îndreaptă către toţi cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice

“M-a întristat profund vestea atentatelor din Afganistan, în urma cărora şi-au pierdut viaţa civili, inclusiv copii, iar opt militari români au fost răniţi. Gândurile mele se îndreaptă către toţi cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice. Ministrul Apărării mi-a transmis că este în legătură permanentă cu echipa de comandă, iar medicii le acordă răniţilor ajutorul de specialitate. Le doresc însănătoşire grabnică militarilor noştri şi multă putere familiilor lor pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile’, este mesajul prim-ministrului Dăncilă, transmis de Biroul de presă al Guvernului.

 

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a precizat că cei opt militari răniţi luni în Afganistan în explozia unei maşini-capcană sunt în afara oricărui pericol şi primesc îngrijiri medicale în Kandahar.

“Vestea bună este că toţi cei opt militari sunt în afara oricărui pericol. Suntem în legătură permanentă cu echipa de comandă din Afganistan, pentru a putea fi la curent cu evoluţia stării medicale a colegilor noştri, medicii le acordă ajutorul de specialitate. Leziunile pe care le-au suferit nu le pun viaţa în pericol. Este un eveniment pe care nu ni l-am fi dorit. Mă gândesc cu mare tristeţe şi la militarii noştri, şi la familiile lor, suntem aproape de ei”

 

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

„Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieți omenești, printre care și copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflați în teatrul de operații din Afganistan, au fost răniți.

Le urez însănătoșire grabnică și multă putere lor și familiilor acestora în aceste momente de grea încercare.

Le suntem alături militarilor noștri care ne reprezintă țara cu profesionalism și dedicare în cele mai periculoase zone din lume, pentru menținerea păcii și asigurarea securității internaționale”, se arată în comunicatul transmis de președinele României, Klaus Iohannis.

 

Opt militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, în Afganistan, după ce au fost prinşi într-un atac cu maşină capcană, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Unsprezece copii au fost uciși şi mai mulți soldaţi români au fost răniți într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană comis de un kamikaze presupus a fi taliban lângă o moschee în sudul Afganistanului, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al poliţiei, citat de agenţia germană de presă DPA.

Şaisprezece persoane, inclusiv civili, poliţişti şi soldaţi români au fost răniţi în atacul comis în districtul Daman.

Kamikaze s-a aruncat în aer cu vehiculul când un convoi de trupe străine trecea în apropiere, a precizat poliţia.

Talibanii încă nu au confirmat dacă se află în spatele atacului, care este separat de un dublu atentat sinucigaş cu bombă comis în capitala Kabul mai devreme în timpul dimineţii de luni.

 

 

Cele mai citite

Eko News: Pionieratul Jurnalismului Digital în Era Informației

Într-o eră dominată de fluxul rapid și adesea neîntrerupt de informații, discernământul și integritatea în jurnalism devin nu doar valoroase, ci esențiale. Eko News,...

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...

Ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte în celulele de pe suprafața colului uterin (porțiunea inferioară a uterului, de formă cilindrică și străbătută...
Ultima oră
Pe aceeași temă