11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAdministrația Trump a coborât diplomații UE în ordine de precădere

Administrația Trump a coborât diplomații UE în ordine de precădere

Modificarea din protocol, care reflectă tensiunile din relaţia transatlantică, face mai puţin probabil ca diplomaţii UE de la Washington să fie invitaţi la evenimente de prim rang şi înseamnă că aceştia vor avea o importanţă mai redusă decât în timpul administraţiei Obama.

Această ofensă, despre care a relatat pentru prima oară Deutsche Welle, a putut fi constatată la funeraliile din 5 decembrie ale ex-preşedintelui american George H.W. Bush, când trimisul UE s-a aflat printre ultimii diplomaţi chemaţi să aducă un ultim omagiu fostului şef de stat, a declarat un oficial al Uniunii.

‘Înţelegem că a existat o modificare recentă în modul în care este implementată lista de precădere diplomatică de către protocolul Statelor Unite’, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, într-un briefing de presă, refuzând însă să dea alte detalii.

‘Discutăm în prezent cu serviciile relevante din administraţie posibilele implicaţii pentru delegaţia UE la Washington’, a adăugat ea.

Alţi doi diplomaţi ai UE au confirmat informaţiile, unul din ei apreciind ca improbabile represalii din partea UE dată fiind dorinţa acesteia de a avea o bună relaţie cu SUA.

Diplomaţi americani la Bruxelles nu au putut fi contactaţi deocamdată pentru comentarii.

Preşedintele american Donald Trump şi-a manifestat în repetate rânduri dispreţul faţă de Uniunea Europeană şi a sprijinit ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

SUA şi UE au cea mai amplă relaţie comercială bilaterală din lume, iar investiţiile americane în Uniune le depăşesc de trei ori pe cele din Asia, conform datelor UE.

Trump a retras SUA din câteva acorduri internaţionale sprijinite de Uniunea Europeană şi a promis să reformeze ‘ordinea internaţională liberală’ pe care, afirmă el, blocul comunitar o susţine.

Într-un discurs rostit la Bruxelles în decembrie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a afirmat că politica ‘America first’ reconfigurează sistemul postbelic pe baza statelor suverane, nu a instituţiilor multilaterale.

Pompeo i-a luat la ţintă pe ‘birocraţii’ responsabili de menţinerea multilateralismului ‘ca scop în sine’ şi a pus sub semnul întrebării angajamentul UE faţă de cetăţenii săi, atrăgându-şi una din rarele critici din partea Comisiei Europene.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă