"Acordul secolului", susținut de Donald Trump, va fi modificat de UE

Statele membre ale Uniunii Europene solicită administraţiei americane să modifice "acordul secolului" între Israel şi Autoritatea Palestiniană, pe care Washingtonul îl va prezenta în curând, a anunţat miercuri ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2018 - 10:45

Modificările solicitate includ elemente suplimentare legate de "crearea unui stat suveran al Palestinei bazat pe graniţele anterioare anului 1967, iar capitala să fie la Ierusalimul de Est", a declarat al-Maliki pentru postul de radio Voice of Palestine.

Potrivit unor oficiali americani, SUA intenţionează să prezinte în curând un plan cuprinzător de pace pentru Orientul Mijlociu, pe care preşedintele Donald Trump l-a catalogat drept "acordul secolului". Planul lui Trump prevede recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către ţările arabe şi anexarea de către Israel a unor zone importante din Cisiordania, informează Mediafax.

În schimb, Israelul trebuie să se retragă treptat din majoritatea zonelor palestiniene aflate acum sub ocupaţie. Până în prezent însă, Autoritatea Palestiniană şi-a exprimat reticenţa faţă de termenii iniţiativei americane.

Marţi, reprezentanţii statelor membre ale UE au avut o întâlnire la Bruxelles, la care au participat, de asemenea, înalţi oficiali din şase state arabe, inclusiv Autoritatea Palestiniană, Egipt şi Arabia Saudită. Participanţii au convenit ca UE să propună mai multe amendamente la termenii înţelegerii avansate de SUA, înainte ca aceasta să fie dezvăluită de Administraţia Trump.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie 2017, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acţiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creştini şi musulmani deopotrivă.

La 21 decembrie 2017, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Poziţia administraţiei americane a fost criticată şi de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

Comentarii