11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional”Acordul istoric” ruso-turc este în picaj, americanii revin în Siria

”Acordul istoric” ruso-turc este în picaj, americanii revin în Siria

 

Asta înseamnă căderea Acordului ruso-turc încheiat în urmă cu mai puțin de o săptămână, care prevedea că Ankara nu își va continua incursiunea pe teritoriul Siriei.

”Confruntări armate au avut loc în zona situată între Tal Tamr şi Ras al-Ain şi s-au soldat cu 15 morţi, dintre care nouă sunt combatanţi proturci, iar şase (combatanţi din cadrul) FDS (Forţele Democratice Siriene)”, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) Rami Abdel Rahman. Așadar, de la începutul ofensivei turce ”Izvorul păcii”, lansată pe 9 octombrie 2019, este prima oară când, la numărătoare, forțele aflate în serviciul lui Erdogan ies pe minus față de kurzii care se apără în fața invaziei.

Ankara n-a mai avut răbdare să respecte prevederile ”Acordului” încheiat cu Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţase de sâmbătă că va  ”goni teroriştii” (referindu-se la SDF și YPG, organizații care-i reunesc pe kurzii din regiune) de la frontiera turco-siriană dacă miliţiile kurde siriene nu se retrag din această zonă în termenul prevăzut de acordul încheieat de Ankara cu Moscova, relatează AFP. ”Dacă teroriştii nu se retrag în termenul de 150 de ore (începând de la 23 octombrie, ora 9.00 GMT, potrivit acordului), noi vom prelua controlul şi-i vom goni noi înşine”, a declarat el într-un discurs televizat, la Istanbul.

În virtutea acestui Acord, încheiat marţi la Soci de Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, pe care președintele turc l-a numit paroxistic ”istoric”, Moscova urmează ”să faciliteze retragerea” forţelor kurde şi a armamentului acestora dintr-o fâşie de 30 de kilometri lăţime, de-a lungul frontierei siriano-turce, în nordul-estul Siriei.

Ruşii şi turcii au prevăzut să înceapă misiuni comune de patrulare în această zonă după cele 150 de ore prevăzute în acord, care expiră marţi, la ora locală 18.00 (18.00, ora României).

Potrivit acestui memorandum ruso-turc, Turcia păstrează controlul asupra altei regiuni din nord-estul Siriei, cu o lungime de 120 de kilometri, în care armata turcă este deja prezentă şi al cărei control l-a preluat în cursul ofensivei lansate la 9 octombrie împotriva YPG.

”Banditismul american” vizavi de retragerea lui Trump din Siria

 Washingtonul a anunţat că trimite întăriri în partea de est a Siriei, unde se află petrol, potrivit unui oficial de la Ministerul american al Apărării, iar un convoi militar care arbora steaguri americane a intrat deja sâmbătă în Siria din Irakul vecin, a consemnat AFP. Asta după ce Trump a anunțat, acum o lună, retragerea forțelor americane din Siria (și implicit abandonarea kurzilor, aliații de ani de zile), care a dat undă verde lui Erdogan cu invazia sa din Siria.

Oficialul american de la Apărare a destăinuit că Washingtonul a început să-şi consolideze poziţiile în provincia Deir Ezzor, unde se află principalele câmpuri petroliere siriene, în coordonare cu Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi. El a declarat, fără să facă alte precizări, că această desfăşurare militară vizează să împiedice ca gruparea Statul Islamic (SI) şi alţi actori să aibă acces la câmpuri petroliere în această regiune, controlată o perioadă de jihadişti.

Potrivit unui corespondent AFP aflat la faţa locului, un convoi de 13 vehicule militare americane a intrat în Siria din Irak şi s-a îndreptat sâmbătă către provincia vecină Hasakah (est).

Replica Moscovei

Rusia a reacționat sâmbătă, acuzând Statele Unite de ”banditism internaţional”. ”Ceea ce face Washingtonul în prezent – să preia şi să plaseze sub control armat câmpuri de petrol în estul Siriei – ţine pur şi simplu de banditism internaţional”, a denunţat Ministerul rus al Apărării.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă