Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Acordul de liber schimb UE- Canada ar putea fi blocat de Italia

Aplicarea acordului de liber schimb dintre UE şi Canada (acordul CETA) va înceta în întreaga Uniune, dacă Italia îşi pune în practică ameninţarea de a nu-l ratifica, a anunţat luni Comisia Europeană.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2018 - 18:51

'Dacă nu se ratifică, tratatul nu se aplică', a răspuns luni la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, întrebat despre declaraţiile ministrului italian al agriculturii, Marco Centinaio, care a spus săptămâna trecută că ţara sa nu va ratifica respectivul tratat, întrucât estimează cu produsele italiene nu sunt suficient protejate.

Tratatul CETA, aprobat de UE în octombrie 2016 după unele tensiuni interne, legate mai ales de regiunea belgiană Valonia, a fost ratificat de 10 din cele 28 de state membre şi se aplică provizoriu în proporţie de 95% după ce Parlamentul European l-a ratificat în ianuarie 2017.

Tratatul elimină circa 98% dintre taxele vamale în comerţul dintre UE şi Canada şi protejează 143 de denumiri de origine şi indicaţii geografice, dintre care 41 corespund produselor italiene, precum şunca 'prosciutto' de Parma, mortadella de Bologna sau oţetul balsamic de Modena.

Acordurile de liber schimb încheiate de UE lasă în principiu o marjă de manevră pentru evoluţii viitoare, însă orice modificare în acest caz trebuie acceptată de toate cele 28 de state membre, precum şi de Canada, amintesc surse europene.

Comentarii

loading...