Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Erdogan și Hassan Rouhani, președinții Turciei și Iranului

A pus kurzii pe fugă, acum are ambiții nucleare. Revelația lui Erdogan

Trupe americane se retrăgeau luni din Siria către Irak pe la punctul Nordic de frontieră Sahela, au informat reporterii Reuters aflați pe teren la frontieră.

Share

Recomandări

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

22.10.2019 - 11:08

 

Lucrul îi convine de minune lui Erdogan, care deja primise anunțul retragerii kurzilor din orașul Ras-al Ayn și ale cărui ambiții au ajuns în sfera armelor nucleare, cum se afirmă într-o analiză făcută de New York Times.


            Imagini difuzate de agenţia britanică înfățișează vehicule blindate transportând militari în Irak, în cadrul retragerii americane din Siria. Reporterii Reuters estimează că peste 100 de vehicule blindate au traversat frontiera, iar o sursă din cadrul forţelor de securitate kurde irakiene a declarat că trupe americane şi echipament greu au trecut în Kurdistanul irakian. Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat sâmbătă că toţi cei aproape 1 000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferaţi în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor ISIS şi pentru ”a ajuta la apărarea Irakului”. ”Este a patra plecare a forţelor americane din Siria”, a declarat pentru AFP directorul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), Rami Abdel Rahman. În ultimele zile, americanii s-au retras din trei baze, inclusiv din cea de la Minbej şi de lângă Kobanî. De-acum toate bazele din provinciile Rakka şi Alep ”sunt goale de orice prezenţă americană”, a precizat Abdel Rahman. SUA deţine în continuare poziţii în provinciile Deir Ezzor şi Hasakah.

Lăsați singuri, kurzii fug din calea urgiei (neo)otomane

            Evaporarea concretă a americanilor din Siria, alături de faptul că reprezentanții kurzilor au anunţat duminică evacuarea oraşului de la graniţa cu Turcia, Ras al-Ayn – parte a Acordului de armistițiu cerut de Trump Ankarei – nu face altceva decât să profileze victoria, cel puțin de termen scurt, a inițiativei militare a lui Erdogan. Iar Ministerul turc al Apărării a confirmat evacuarea făcută într-un convoi din 86 de vehicule care a transportat membri ai Forţelor Democratice Siriene (SDF) şi alţi civili răniţi către sud, la o distanţa de peste 30 de kilometri, trecând în afara „zonei de securitate” pecare ofensiva pornită de  Ankara şi-a propus să o curețe de amenințări la adresa securității statului turc. Convoiul a sosit la Tal Tamr, mai la sud, unde locuitori l-a primit cu chiote şi sloganuri de susţinere a SDF, potrivit unui corespondent SDF. Samira, în vârstă de 45 de ani, aştepta convoiul. ”Nu-mi vine să cred că Sari Kani a căzut (forma kurdă a numelui Ras al-Ayn)”, a declarat ea. ”Noi ne salutăm combatanţii care ne-au apărat, chiar dacă marile puteri ne-au trădat poporul”.

Starea profundă a inconștienței americane

              Donald Trump a declarat că ”armistiţiul ţine foarte bine”, într-un tweet în care îl Mark Esper, care a afirmat: ”Au avut loc acroşaje minore (...). Kurzii se reinstalează în zone noi”. În opoziție, autorităţile kurde din Siria şi-au exprimat ”uimirea” faţă de cuvintele președintelui: ”Turcia şi mercenarii săi nu au respectat deloc şi au încălcat în mai multe rânduri” armistiţiul, au denunţat ele într-un comunicat, conform AFP, iar afirmația lui Trump ”a deschis calea epurării etnice”. SOHR a conformat că armistiţiul a fost încălcat prin confruntări armate şi bombardamente sporadice în vestul şi nord-estul Ras al-Ain. De joi, forţele kurde şi Ankara se acuză reciproc de faptul că-l încalcă. Turcii și-au raportat un soldat ucis și unul rănit, iar SOHR a acuzat că militari proturci au executat trei civili ascunși în zonele industrial ale Ras al-Aynului.

            Donald Trump nu a înțeles că, lăsându-I pe kurzi de izbeliște și pe Erdogan să facă ce vrea în Siria, pe lângă faptul că și-a pierdut credibilitatea în fața oricăror alți potențiali aliați, l-a făcut pe Erdogan conștient se află ”de capul lui” în regiune (oricum susținut din umbră de Moscova lui Putin), care deja își revendică public dorința de a avea arme nucleare. În ritmul acesta, Ankara va lua locul Teheranului în dezvoltarea unui program de înarmare nucleară, iar povara iraniană este deja prea mare pentru capacitățile americane de a o stăvili. Cu un PIB dublu și mai bine decât Iranul, Turcia nu va avea nicio problemă în a-și crea propriul arsenal nuclear, mai ales că a demonstrat deja, prin achiziționarea de armament rusesc, că știe să jongleze cu inamicii NATO atunci când aliații îi refuză revendicările.

Citește totul despre:

Comentarii