0.7 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInternaționalA murit George Martin, producătorul trupei Beatles

A murit George Martin, producătorul trupei Beatles

George Martin, producătorul care i-a descoperit pe Beatles, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunţat miercuri Ringo Starr, fostul baterist al grupului britanic, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Dumnezeu să-l binecuvânteze pe George Martin, pace şi iubire pentru Judy şi familia sa (…) George ne va lipsi” – scrie Ringo Starr pe contul său de Twitter. 

Supranumit ”al cincilea Beatle”, Martin le-a oferit membrilor acestei formaţii primul lor contract de înregistrare şi a produs, practic, toată muzica lor. 

“Au fost destul de oribili” – a fost constatarea pe care a făcut-o George Martin după audiţia din 6 iunie 1962 a patru tineri din Liverpool, respinşi de toate casele de discuri la care se prezentaseră. Dar cel care era pe atunci producător la Parlophone, o divizie a EMI, a decis totuşi să le semneze un contract cu anumite condiţii. George Martin a cerut în special recrutarea unui nou baterist: era vorba de Ringo Starr, care două luni mai târziu, l-a înlocuit pe Pete Best, relatează Le Monde. 

George Martin a fost un producător prolific, dincolo de colaborarea cu Beatles realizând înregistrări cu alţi artişti precum Kate Bush, Jeff Beck, Celine Dion, dar şi pentru activitatea solo a lui Ringo Starr şi Paul McCartney. El a produs în 1997 single-ul “Candle in the Wind” al lui Elton John, una dintre piesele cel mai bine vândute din toate timpurile. A câştigat mai multe premii Grammy de-a lungul anilor şi a fost nominalizat la Oscar pentru contribuţia sa la filmul ”A Hard Day’s Night” (O zi cu Beatles). A primit titlul de Sir în 1996.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă