11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalA apărut un nou documentar despre Lenin

A apărut un nou documentar despre Lenin

Serialul documentar “Lenin”, care va fi difuzat în curând pe primul canal al televiziunii publice Pervy Kanal, vrea să pună capăt mitului lui Vladimir Ulianov, numele real al fondatorului URSS, explică autorul scenariului, Igor Lipin, conform Agerpres.

Pentru realizarea celor 18 episoade, o duzină de ofiţeri conduşi de fostul şef al arhivelor FSB (fostul KGB), generalul Vassili Khristoforov, a efectuat o cercetare de patru ani în documentele serviciilor secrete.

“Legenda unui Lenin gentil în faţa unui Stalin rău se dovedeşte greşită, pentru că Lenin a lansat teroarea roşie”, a declarat pentru AFP Igor Lipin, cu câteva zile înaintea celei de-a 102-a aniversări, joi, a Revoluţiei bolşevice.

În sprijinul acestei afirmaţii, documentarul prezintă o scrisoare din august 1918 în care Lenin solicită moartea a două milioane de ţărani consideraţi bogaţi, acei culaci care vor fi reprimaţi violent. O lună mai târziu, el a lansat crearea de lagăre de concentrare pentru a “izola” clasele inamice.

Alte documente stabilesc, potrivit autorilor serialului, că Lenin avea probleme mintale şi că mama sa a scris poliţiei în aprilie 1898, invocând “starea psihică îngrijorătoare” a tânărului revoluţionar aflat la închisoare şi “o boală mentală care afectează familia”.

Duritatea afirmaţiilor făcute de acest documentar contrastează cu cultul personalităţii lui Lenin impus în URSS timp de 70 de ani.

Propaganda comunistă i-a creat imaginea unui ascet, altruist şi mai ales umanist, prin contrast cu tiranul Stalin.

În pofida dispariţiei sale din discursul public odată cu sfârşitul URSS, Lenin se bucură în continuare de o anumită popularitate.

Conform ultimului sondaj de amploare realizat în 2017 de Institutul Levada cu ocazia centenarului Revoluţiei bolşevice, 41% dintre ruşi au o imagine pozitivă despre fostul lor lider.

De asemenea, patru din cinci ruşi se “opun” îndepărtării statuilor sale, încă numeroase în ţară. În plus, mausoleul, cu corpul său îmbălsămat, se află în continuare în centrul Pieţei Roşii.

Noile autorităţi de la Moscova îl ignoră în mare măsură pe Lenin, preferând să prezinte rolul central al lui Stalin în victoria împotriva naziştilor.

Într-un fel, “Lenin a fost uitat, trecând în umbra lui Stalin”, a explicat regizorul Vladimir Khotinenko, al cărui lungmetraj “Lenin. Iminenţa” a fost lansat la sfârşitul lunii octombrie în Rusia. Filmul, departe de a înfăţişa o viaţă proletară, îl prezintă pe Vladimir Ilici Ulianov ca pe un mic burghez care se plimbă purtând melon, papion şi baston şi care se delectează ascultând Wagner la operă.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă