13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional48 de ore până ce coaliția internațională va răspunde atacului chimic din...

48 de ore până ce coaliția internațională va răspunde atacului chimic din Siria

Peste 60 de civili au fost uciși, mulți copii, iar numărul victimelor crește, peste o mie suferind efecte dramatice ale otrăvirii. Cele mai multe victime au fost în adăposturile subterane, unde se refugiaseră familii întregi.

Imediat după atac, petrecut la 7 aprilie, președintele american, Donald Trump, s-a adresat liderilor Rusiei și Iranului, pe care i-a făcut responsabili, ca susținători ai regimului de la Damasc, de acest „atac abominabil al animalului Assad”.

Moscova a catalogat mărturiile, la care s-au adăugat sute de imagini filmate, drept „știri false”, negând întâi că a existat un atac chimic, apoi negând că ar fi fost comis de regimul Assad, care asediază Douma de ani de zile.

    Trump și Macron își coordonează acțiunile

Donald Trump a avut o consfătuire de urgență cu principalii săi consilieri, printre care și John Bolton, noul consilier pe probleme de securitate națională, care și-a început serviciul luni.

De asemenea, Trump s-a sfătuit luni, telefonic, și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, care a trimis recent trupe în Siria, la bazele deținute de SUA. Cei doi au stabilit ca în 48 de ore să aibă o nouă convorbire pentru a stabili pașii de urmat în Siria.

Macron a declarat anterior că folosirea armelor chimice în Siria reprezintă o „linie roşie” pentru Franţa şi că forţele militare franceze vor ataca dacă se va dovedi că regimul sirian a fost implicat.

Germania și Marea Britanie au acuzat regimul Assad de atacul chimic și au declarat că se alătură efortului de a da „un răspuns robust”.

Duminică, Consiliul de Securitate al ONU se afla într-o situație fără precedent, aceea de a convoca două ședințe de urgențe, una după alta. O întrunire era cerută de Rusia pe motiv de  „ameninţări internaţionale la adresa păcii şi securității”, fără să precizeze situația din Siria.

Cealaltă întrunire era cerută de SUA, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Olanda, Kuweit, Peru şi Coasta de Fildeş, axată pe atacul chimic din Siria. Duminică seara s-a ajuns la un acord pentru a organiza o singură întâlnire.

„Consiliul de Securitate trebuie să se întrunească şi să ceară acces imediat la locul atacurilor, să susţină o investigaţie independentă privind ce s-a întâmplat şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de acest atac teribil”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Haley a avertizat luna trecută că, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu va acţiona privind Siria, atunci Washington „va rămâne pregătit să acţioneze dacă este nevoie”, similar cu anul trecut, atunci când a bombardat o bază aeriană a guvernului sirian în urma unui atac chimic.

Trump a declarat că guvernul sirian şi aliaţii săi „vor plăti un preţ mare” după atacul cu arme chimice din apropierea Damascului de la 7 aprilie.

     Atac cu rachete atribuit Israelului

În noaptea de duminică spre luni, Israelul a efectuat un atac cu rachete asupra bazei aeriene siriene T-4, conform unui raport al regimului de la Damasc. În urma atacului, 14 militari și-au pierdut viața, inclusiv iranieni.

Serviciile secrete străine au anunțat că trei victime erau ofițeri de grad înalt. Baza T-4 era folosită de milițiile șiite sponsorizate și coordonate de Iran, construită strategic lângă câmpurile petrolifere, la est de orașul Homs.

Televiziunea de stat siriană a raportat că forțele guvernului sirian au doborât opt rachete, acuzând inițial SUA de acest atac.

„La acest moment, Departamentul Apărării nu conduce raiduri aeriene în Siria. Totuşi, continuăm să monitorizăm cu atenţie situaţia şi susţinem eforturile diplomatice pentru a-i trage la răspundere pe cei care au folosit atacuri chimice în Siria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Până la urmă, Israelul a fost făcut responsabil de atac, dar în coordonare cu SUA.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă