47,5 miliarde euro pentru țările UE, fonduri pentru redresare post-pandemie

Parlamentul European și Consiliul Europei au încheiat miercuri negocierile pentru acordarea de asistență în vederea redresării economice, sociale, ecologice și digitale în cadrul programului REACT-UE.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 19.11.2020 - 11:09

Resursele financiare vor fi puse la dispoziție prin intermediul fondurilor structurale ale Uniunii Europene, cu 37,5 miliarde EUR alocate pentru 2021 și 10 miliarde EUR pentru 2022. Operațiunile acoperite de acord ar trebui să fie eligibile de la 1 februarie 2020. Mai mult, țărilor membre li se va permite să utilizeze aceste resurse suplimentare până la sfârșitul anului 2023, dincolo de propunerea inițială a Comisiei din 2022.

Resursele vor fi alocate în conformitate cu principiul parteneriatului, implicând autoritățile locale și regionale, precum și organismele relevante care reprezintă societatea civilă și partenerii sociali, a precizat Parlamentul European.

„2020 este anul de întrerupere al UE, dar și anul reparațiilor. REACT-EU este un exemplu de manual al politicii de coeziune care face parte din redresare. Întreprinderile și asistența medicală au avut un succes puternic și această finanțare va fi o gură de aer proaspăt. Sperăm că Consiliul își va depăși diviziunile interne pentru a permite fluxului de fonduri de recuperare în UE.”, a spus coraportorul bulgar Andrey Novakov, PPE.

Investițiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de impactul economic al pandemiei iar o rată de prefinanțare de 11% va fi alocată din resursele suplimentare pentru programele anului 2021.

Statele membre vor aloca o parte din resursele suplimentare către Fondul social european, Fondul pentru ajutor european celor mai defavorizați (FEAD), Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă pentru tineri, precum și programele transfrontaliere (Interreg). O finanțare de 30 euro pe locuitor va fi acordată regiunilor utraperiferice.

Comentarii