11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional17 metale rare care fac din China o superputere mondială

17 metale rare care fac din China o superputere mondială

O cursă la nivel mondial se derulează în jurul mineralelor viitorului, aşa-numitele metale rare, esenţiale în industria apărării, aerospaţială şi electronică: scandium, yttrium, lanthane, cerium, praseodyme, neodyme, promethium, samarium, gadolinium, dysprosium, yterbium etc.

China le extrage şi le gestionează aproape exclusiv şi le poate exploata pentru a-şi consolida rolul de superputere. Practic, această diplomaţie a resurselor poate fi o armă redutabilă. Un recent caz este elocvent: Marina japoneză a arestat un pescador chinez care naviga în jurul Insulelor Senkaku, în centrul unei dispute între cele două ţări.

Şeful echipajului a fost închis, iar autorităţile chineze au cerut eliberarea lui. New York Times preciza că, în faţa refuzului Japoniei, Beijingul a ordonat întreprinderilor publice să suspende exporturile de metale rare spre această ţară şi Tokyo a cedat pentru a nu crea probleme companiilor nipone Sony, Toshiba sau Toyota.

    80-90% din necesar

China controlează de facto producţia mondială de metale rare, numite şi „pământuri rare”, iar întreruperea aprovizionării ar pune în genunchi industria militară, aerospaţială şi electronică din ţările occidentale. În consecinţă, problema nu este doar comercială, ci centrală pentru oprirea ascensiunii Chinei spre statutul de superputere planetară.

În anii 1990, China a devenit primul producător mondial de metale rare (furnizând peste 90% din aprovizionarea la scară mondială), depăşind SUA, India, Brazilia şi Malaezia, care extrăgeau şi prelucrau cantităţi semnificative.

Între timp, metalele rare au câştigat în importanţă, iar China, din motive evident legate de costurile de producţie fără concurenţă în restul lumii, deţine monopolul producţiei şi aprovizionării, ceea ce a antrenat închiderea a numeroase cariere de pământuri rare în ţările occidentale.

În 2010, Beijingul a anunţat reducerea cu 40% a metalelor rare destinate exportului, motivând decizia de protecţie a mediului, în realitate o măsură protecţionistă în profitul propriilor întreprinderi ce utilizează aceste produse. Anunţul a provocat mari îngrijorări în rândul naţiunilor puternic dependente de tehnologii specializate, ca Japonia, SUA şi ţările UE.

    Rusia, pe locul doi

În 2017, China a produs 105.000 tone de metale rare, echivalentul a 81% din producţia mondială. Alte două principale ţări producătoare sunt Australia şi Rusia, cu 20.000 şi, respectiv, 3.000 tone.

Cu marile sale rezerve naturale, China va continua să domine oferta şi cererea mondială de pământuri rare. 

Experţii estimează că pentru ansamblul acestui secol rămân deschise numeroase provocări privind disponibilitatea metalelor rare în cantitate suficientă. Iar monopolul permite Beijingului să folosească metalele rare ca pe o pârghie geopolitică pentru a profita de schimbările de comportament în ţările cu care are conflicte politice şi economice şi a-şi întări poziţia de negociere la o masă diplomatică, dar şi pentru a creşte capacităţile militare.

Criza metalelor rare nu  este un simplu litigiu comercial, este o parte centrală a politicii economice chineze pentru ascensiunea la statutul de superputere.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă