Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

1000 de militari americani vor ajunge în Polonia, după semnarea, azi, a acordului cu Statele Unite

Polonia și S.U.A. au semnat un acord extins de cooperare în domeniul apărării, care va trimite 1.000 de militari americani în țara estică a Europei.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 15.08.2020 - 17:04

Acordul, convenit la începutul acestei luni, semnat sâmbătă la Varșovia de secretarul de stat Mike Pompeo și ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, urmează decizia SUA de a retrage aproximativ 12.000 de militari din Germania și intenționează să redistribuie aproape jumătate din acest număr în alte țări din Europa.

Se preconizează că Polonia va găzdui atât sediul cât și serviciile de informații ale Corpului V al Armatei SUA, precum și unele capacități de supraveghere și recunoaștere, pentru a sprijini o echipă de luptă a brigăzii blindate și o brigadă de aviație în fruntea celor 4.500 de angajați aflați deja în rotație în țară. Polonia va acoperi costurile prezenței, pe care ministerul său de apărare le-a estimat la 500 de milioane de zloti (135 de milioane de dolari) pe an.

„Consider că acordul va contribui la stimularea cooperării în alte domenii; mai multă securitate înseamnă investiții mai mari din partea companiilor americane, inclusiv o mai mare cooperare în industria energetică ”, a declarat președintele Andrzej Duda la ceremonia de semnare.

Națiunile au negociat, de asemenea, un acord bilateral privind energia nucleară civilă pentru a ajuta Polonia să „avanseze decisiv” în construirea centralelor nucleare cu tehnologie americană, a spus Casa Albă în iunie. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a confirmat că energia nucleară se numără printre subiectele ridicate de premierul polonez Mateusz Morawiecki la întâlnirea cu Pompeo.

"Sunt încântat că SUA și Polonia au făcut un alt pas important spre îmbunătățirea securității energetice a Poloniei prin Acordul interguvernamental privind energia nucleară", a transmis sâmbătă ambasadorul Georgette Mosbacher.

De asemenea, Pompeo și Morawiecki au discutat despre situația din Belarus, precum și despre cooperarea în construcția rețelei 5G și a conductei de gaz Nord Stream 2, care ar lega Rusia și Germania. Polonia a salutat sancțiunile americane menite să pună capăt construcției conductei.

Citește totul despre:

Comentarii