10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternațional1000 de militari americani vor ajunge în Polonia, după semnarea, azi, a...

1000 de militari americani vor ajunge în Polonia, după semnarea, azi, a acordului cu Statele Unite

Acordul, convenit la începutul acestei luni, semnat sâmbătă la Varșovia de secretarul de stat Mike Pompeo și ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, urmează decizia SUA de a retrage aproximativ 12.000 de militari din Germania și intenționează să redistribuie aproape jumătate din acest număr în alte țări din Europa.

Se preconizează că Polonia va găzdui atât sediul cât și serviciile de informații ale Corpului V al Armatei SUA, precum și unele capacități de supraveghere și recunoaștere, pentru a sprijini o echipă de luptă a brigăzii blindate și o brigadă de aviație în fruntea celor 4.500 de angajați aflați deja în rotație în țară. Polonia va acoperi costurile prezenței, pe care ministerul său de apărare le-a estimat la 500 de milioane de zloti (135 de milioane de dolari) pe an.

„Consider că acordul va contribui la stimularea cooperării în alte domenii; mai multă securitate înseamnă investiții mai mari din partea companiilor americane, inclusiv o mai mare cooperare în industria energetică ”, a declarat președintele Andrzej Duda la ceremonia de semnare.

Națiunile au negociat, de asemenea, un acord bilateral privind energia nucleară civilă pentru a ajuta Polonia să „avanseze decisiv” în construirea centralelor nucleare cu tehnologie americană, a spus Casa Albă în iunie. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a confirmat că energia nucleară se numără printre subiectele ridicate de premierul polonez Mateusz Morawiecki la întâlnirea cu Pompeo.

“Sunt încântat că SUA și Polonia au făcut un alt pas important spre îmbunătățirea securității energetice a Poloniei prin Acordul interguvernamental privind energia nucleară”, a transmis sâmbătă ambasadorul Georgette Mosbacher.

De asemenea, Pompeo și Morawiecki au discutat despre situația din Belarus, precum și despre cooperarea în construcția rețelei 5G și a conductei de gaz Nord Stream 2, care ar lega Rusia și Germania. Polonia a salutat sancțiunile americane menite să pună capăt construcției conductei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă