31 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăHealth & FitnessSoluții indispensabile pentru sănătate - menține igiena și curățenia în spatiile medicale!

Soluții indispensabile pentru sănătate – menține igiena și curățenia în spatiile medicale!

Spațiile medicale sunt văzute, fără doar și poate, drept acele spații favorabile răspândirii unor virusuri și bacterii care pot duce la apariția unor boli total nedorite. Iar cei mai expuși acestora sunt cei care fac parte din personalul medical, urmați fiind de pacienți și alte persoane de contact.

În acest sens, importanța menținerii igienei și curățeniei în spațiile medicale devine una absolută, iar măsurile care pot fi luate, deși nu sunt dintre cele mai greu de pus în practică, trebuie să fie dintre cele mai stricte. Cum se poate menține igiena, respectiv curățenia într-un spațiu medical? Este simplu: în primul rând, este nevoie de utilizarea produselor și accesoriilor adecvate. Care sunt acestea vei afla din rândurile de mai jos. 

De ce este importantă menținerea igienei în spațiile medicale?

În primul rând, spațiile medicale reprezintă unele dintre cele mai favorabile spații care ajută la răspândirea de virusuri și bacterii care pot provoca apariția unor boli diverse. O sănătate bună începe cu o bună igienă și cu o curățenie de calitate în spitale, în cabinetele medicale, respectiv în orice spațiu destinat îngrijirii pacienților. Este extrem de important ca administratorii spațiilor medicale de diverse tipuri să se îngrijească de angajații lor, respectiv de personalul medical, de pacienți, dar și de vizitatori, mai ales că în acest fel pot aduce îmbunătățiri calității și siguranței pe care o oferă celorlalți. 

Măsurile de protectie si dezinfectare sunt cele care le oferă pacienților un plus de siguranță și cele care pot ajuta ca un act medical să fie performant din toate punctele de vedere. Cine ar merge să fie operat știind că există riscuri crescute de a se infecta din cauza mediului nepotrivit din spital? Cu siguranță orice pacient își dorește să beneficieze de siguranța că se află într-un mediu sigur, într-un mediu care nu prezintă potențiale pericole pentru sănătatea sa. 

Bune practici pentru menținerea igienei și curățeniei în spațiile medicale

Deși există doar câteva măsuri de precauție evidente, ba chiar se poate spune banale, de care este nevoie pentru menținerea igienei în spațiile medicale, este important ca acestea să fie respectate cu mare strictețe. De la spălarea pe mâini de fiecare dată când este nevoie la purtarea unor  halate protectie sau la dezinfectarea suprafețelor cât mai des posibil și de fiecare dată când este absolut necesar, fiecare act de prevenție este un act care ajută la menținerea unui spațiu medical în condițiile adecvate. 

Este important ca în orice spațiu medical, pacienții, personalul medical, precum și orice vizitator care calcă pragul acestuia să nu aibă contact direct cu suprafețele intens circulate sau folosite. În acest sens, este recomandată utilizarea unor acoperitori pantofi care să țină departe germenii unor infecții nedorite de un mediu curat așa cum ar trebui să fie spațiul medical. 

Alături de utilizarea frecventă a unor dezinfectanti suprafete, aceasta face parte din categoria unora dintre cele mai eficiente practici de menținere a spațiilor medicale igienice și curate. 

Precauții luate de personalul medical în vederea limitării răspândirii infecțiilor 

Majoritatea precauțiilor care trebuie luate pentru menținerea igienei și curățeniei în spațiile medicale vizează personalul medical. Este extrem de important ca în timpul actelor medicale, aceștia să își ia toate măsurile de precauție necesare în acest sens, iar acest lucru se referă nu numai la spălarea atentă a mâinilor și la dezinfectarea acestora ori de câte ori este cazul, ci și la utilizarea unor articole și accesorii care să le ofere protecție și să limiteze răspândirea unor germeni pe care este posibil să îi poarte.  Astfel, utilizarea unor acoperitori par este absolut necesară în timpul unor intervenții chirurgicale, așa cum utilizarea unor manusi de protecție este recomandată ori de câte ori sunt utilizate instrumentele medicale sau când personalul medical vine în contact cu pacientul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă